Mozaice je 18 aneb Jak jsme to sfoukli!

18. prosinec 2013

Pátráním v paměti a prověřováním v rozhlasovém archivu jsme dospěli k zjištění, že se Mozaika dočkala krásného plnoletého jubilea - 18. výročí!

U jejích základních kamenů v roce 1995 stála tehdejší vedoucí Redakce kultury Eva Králová, která za podpory šéfredaktora Vltavy Oldřicha Knitla formovala tým s úkolem rozšířit program této stanice o aktuální zpravodajství a publicistiku z kultury.

Z těch nejstarších členů redakce dodnes slýcháte neúnavného výtvarného redaktora Karla Oujezdského a filmového redaktora Tomáše Piláta, v divadelním oboru se vystřídali například Jaroslav Doleček, Renáta Venclová a Marina Feltlová, v literatuře Vladimíra Bezdíčková, Radim Kopáč, Ivana Myšková a Milena M. Marešová, v hudebním oboru Marie Kohoutová, Veronika Žajdlíková a Jindřich Bálek. Produkční zázemí vytvářeli Marta Pelikánová, Stanislava Lojková a Květoslava Straková, dnes Eva Čermáková a Jitka Zmijová. Jako editoři už léta působí Lucie Malušková a Ivo Prokop.

03027249.jpeg

Obměnil se tým moderátorů - vedle Martina Kupky a Pavla Ryjáčka si pamatujete na hlas Jany Hruškové, Mozaice zůstal věrný Petr Šrámek a také Lenka Novotná, k nim přistoupili ti nejmladší – Martin Luhan, Karel Kratochvíl a Petr Gojda. Museli bychom vyjmenovat další desítky více či méně pravidelných spolupracovníků, a to nejen v Praze, s jejichž pomocí se vám snažíme přinášet to nejzajímavější z kulturního dění. Ve vedení redakce se vystřídala Wanda Dobrovská s Kristinou Žantovskou, posledních pět let redakci vedl Antonín Pfeifer.

02149061.jpeg

Za těch uplynulých 18 let Mozaika sílila a rostla – z původní hodinky na dnešních 210 minut živého vysílání od pondělí do pátku. Našla si cestu na internet i k fanouškům na Facebooku. A jak se denně přesvědčujeme z vašich ohlasů, pro řadu z vás se stala nepostradatelným společníkem a průvodcem světem kultury.

Co dodat? Pořádně jsme si tu oslavu osladili a rádi to i za vás sfoukli! Do roku 2014 vstupujeme v novém organizačním uspořádání. Samostatná Redakce kulturní publicistiky na Vltavě končí, zůstává tým editorů Vltavy ve složení Lucie Malušková, Antonín Pfeifer a Ivo Prokop. Redaktorské zázemí Mozaika najde v nově formované Redakci kultury Centra zpravodajství Českého rozhlasu pod vedením Michaely Veteškové. Své úsilí chceme nadále věnovat tomu, aby Mozaika zůstala oblíbeným a poslouchaným pořadem Českého rozhlasu Vltava!

Spustit audio