Miroslav Bárta a Martin Kovář: Úloha osobnosti v dějinách je naprosto klíčová

5. říjen 2017

Egyptolog Miroslav Bárta a historik Martin Kovář jsou editoři nové kolektivní monografie Lidé a dějiny.

Pojednává o roli osobnosti v historii v multidisciplinární perspektivě, kterou právě vydalo nakladatelství Academia.

Publikace o rozsahu 850 stran volně navazuje na předchozí podobně koncipované a čtenářsky úspěšné svazky Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur a Civilizace a dějiny. Historie světa pohledem dvaceti českých vědců. Editoři i tentokrát přizvali ke spolupráci odborníky z různých vědních oborů, kteří podávají portréty 33 osobností z přibližně půl druhého tisíciletí lidských dějin. Výběr osobností je dosti netradiční.

„Neměli jsme na mysli takové ty primární agenty typu ministerských předsedů, despotů, diktátorů apod., ale spíše lidi v pozadí, to, jakým způsobem tito lidé ovlivňovali dějiny, protože největší nebezpečí je myslet si, že něco vymyslí kolektiv nebo změní dav, to je velice nebezpečná myšlenka.“
Miroslav Bárta

Kniha začíná pokusem o rekonstrukci životního příběhu lučištníka z poloviny třetího tisíciletí před Kristem a překvapivě končí portrétem tenisty Rogera Federera.

„Vyslanec sportu má dnes mnohem větší vliv na chod světa, daleko víc ovlivňuje lidi ve světě než drtivá většina politiků, ekonomů a bohužel intelektuálů nebo vědců.“
Martin Kovář

Editoři i většina autorů publikace zastávají názor, že úloha osobnosti v dějinách je zcela zásadní. „Jako historici, jako archeologové vidíme, že je to právě konkrétní člověk, kdo může změnit kolo dějin: jeho odvaha nezoufat si, jeho víra v to, že může změnit nepřízeň osudu, že může vyřešit problémy jakékoliv povahy. To myslím bylo jednou z velkých inspirací, proč jsme se rozhodli pustit se do této třetí a zatím bezkonkurenčně největší knížky,“ poznamenává egyptolog Miroslav Bárta.

 

Spustit audio