Miloš Doležal: Dnes duše má je zahrada. Bohuslav Reynek, Suzanne Renaudová a zahrada v Petrkově

21. leden 2023

Několik zamyšlení z katalogu výstavy „Jdu prachu samotou s průhledy do zahrad“ humpolecké galerie 8smička připravil a slovem provází autor. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V návaznosti na nedávné 130. výročí narození básníka, překladatele a výtvarníka Bohuslava Reynka (1892–1971) byla loni v červnu v humpolecké galerii 8smička uspořádána výstava, která odráží Reynka v dílech vnitřně spřízněných autorů. Během tří měsíců se stala jedním z nejúspěšnějších místních výstavních projektů.

Čte: Miloš Doležal
Připravil: Miloš Doležal
Premiéra: 21. 1. 2023
Natočeno: v roce 2022

V rozsáhlém katalogu se kromě textů samotného Bohuslava Reynka a rozhovoru s ním objevují také zamyšlení Josefa Kroutvora či Xaviera Galmiche nebo rozhovor s uznávaným výtvarníkem Balthusem. Jeden z autorů výstavy a editor katalogu, spisovatel a publicista Miloš Doležal, se tu mimo jiné zabývá geniem loci petrkovské zahrady. Tento poměrně divoký kus přírody přiléhá k petrkovskému zámečku, celoživotnímu sídlu a údělu Bohuslava Reynka i jeho rodiny. Dnes spadá Reynkův zámeček i se zahradou pod Památník národního písemnictví.

Bohuslav Reynek prožil v rodném Petrkově téměř celý svůj život. Jako překladatel a grafik úzce spolupracoval s vydavatelem Josefem Florianem, jehož edici Dobré dílo výrazně ovlivnil. Od roku 1923 pravidelně navštěvoval Francii, kde se v tomtéž roce seznámil se Suzanne Renaudovou (1889–1964), jejíž básnickou sbírku Ta vie est là... (Zde tvůj život...) přeložil. Renaudová se o tři roky později stala jeho ženou. 

Ačkoli Reynkova počáteční básnická tvorba spadá do období avantgardy, sama je avantgardě vzdálená. Autor, stále ovlivněn hrůzami války, pracuje s motivy úzkosti, niternosti, venkovské přírody a katolické víry. Od konce dvacátých let se věnoval také malbě a grafice. Výtvarné práce pak byly pravidelně vystavovány v Česku i ve Francii.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související