Miloš Doležal: Čurda ze Staré Hlíny – příběh parašutisty

Čtyřdílná četba na pokračování z dokumentární novely básníka a rozhlasového redaktora mapuje život parašutisty Karla Čurdy, jehož zrada v červnu roku 1942 vedla ke smrti stovek českých vlastenců. Kdo to byl a jaké byly jeho pohnutky? Poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dvě podoby jedné tváře, které od sebe dělí pět let. Na první fotografii je ostře řezaná tvář třicetiletého vojáka, který má za sebou náročný výcvik. Na druhém snímku odulý obličej cynického a vyhaslého muže, pohled alkoholika a slabocha, který svých selhání nelituje. Karel Čurda v roce 1942 v Londýně a pak v roce 1947 v Praze na Pankráci.

Miloš Doležal přiblížil postavu parašutisty Karla Čurdy v Mozaice:

Karel Čurda (1947)

Soudní řízení proti parašutistům Karlu Čurdovi a Viliamu Gerikovi probíhalo u Lidového soudu v Praze na Pankráci ve dnech 28. až 29. dubna 1947. Přelíčení vzhledem k velkému zájmu občanstva bylo nutné přeložit do velké soudní síně, čímž nastalo zdržení v zahájení o hodinu. Příběh Karla Čurdy začíná v červnu roku 1939, kdy rodák z Nové Hlíny nedaleko Třeboně přechází přes státní hranici do Polska a vydává se na dlouhou cestu do československé zahraniční jednotky. Po náročném výsadkářském výcviku v Anglii se rotný Karel Čurda alias Karel Vrbas koncem března 1942 účastní výsadku do protektorátu…

Účinkuje: Igor Bareš

Z autorova rukopisu připravil: Lukáš Vrbovský
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2018.

autoři: Lukáš Vrbovský , Miloš Doležal
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.