Miles Davis: Birth of the Cool

26. květen 2016

Před devadesáti lety, 26. května 1926, se narodil Miles Davis, jedna z nejvlivnějších osobností jazzové historie. V roce 1944 přišel do New Yorku, kde krátce studoval hudbu, ale hlavně se snažil svou hrou na trubku zaujmout saxofonistu Charlieho Parkera, protagonistu zrodu be bopu, potažmo moderního jazzu.

Davis se po čase skutečně stal členem Parkerova kvinteta. Současně se seznámil s okruhem muzikantů kolem pianisty Gila Evanse, jejichž hudba se vyvíjela méně expresivním způsobem. V létě roku 1948 vzniklo kolem Milese Davise noneto, jehož nahrávky vznikající v následujících třech letech vycházely na singlech. Teprve v roce 1957 byly shromážděny jednak na desetipalcové dlouhohrající desce v počtu osmi skladeb, jednak na dvanáctipalcovém LP v počtu dvanácti skladeb.

03636067.jpeg

Obě alba byla nazvána Birth of the Cool (Zrození chladu) a jsou odkazem na počátky cooljazzové orientace. V kariéře Milese Davise se jedná o jeho první významný příspěvek jazzové historii jako muzikanta a kapelníka. V šedesátých letech minulého století Davisovy kapely přispěly k rozvoji modálního jazzu, dotkl se i free jazzu a přelom šedesátých a sedmdesátých let ovlivnil nástupem jazzrockové fúze.

V dnešní Mozaice zazní skladby z kompletu Birth of the Cool vzniklé v letech 1948 až 1950.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio