Milena Holcová: Města Asie

19. červenec 2019

Do města se můžete zamilovat, s městem se můžete pohádat, město můžete i nenávidět. A někdy všechno najednou. Ve své knize I města mají vši to dokazuje Milena Holcová. Vybrané kapitoly poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zahalené ženy skrývající úsměvy pod černá roucha i polonahé dívky s kamínky v pupíku. Asie má mnoho podob. Všechny je poznala Milena Holcová, která jim byla blíž než kdo jiný. Jako cestovatelka se totiž snaží o jediné – nebýt turistkou. S co nejmenším nákladem se tak vydává co nejblíž k obyvatelům jednotlivých měst.

Svou vášeň pro objevování skrytých zákoutí si hýčká už odmala. I když pro její dobrodružnou povahu učitelé a rodiče neměli pochopení vždy, upozadila jí jen na okamžik. Vystudovala práva a věnovala se „spořádanému životu“. Nakonec ale pochopila, že poznávání nových míst zkrátka potřebuje. Opustila tedy prestižní zaměstnání a vydala se znovu za dobrodružstvím, o kterém pak navíc dokázala napsat s neskonalým zápalem a nadhledem.

Spisovatelka Milena Holcová byla hostem Radiožurnálu. Mohli jste ji slyšet mezi 10. a 11. hodinou

Hlasem herečky Apoleny Veldové se necháme unést do rozporuplných asijských měst. Pět dílů četby nás postupně zavede do relaxovaného Bangkoku, překvapivého Baganu, do zahaleného Isfahánu, tak trochu nesympatické Kvéty a do dokonale mnišského Luang Prabangu. A po stopách turistických atrakcí se rozhodně nepůjde!

Účinkuje: Apolena Veldová

Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvuk: Jitka Kundrumová
Připravil a režii má: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2016.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.