Milan Uhde: Občan, který navrhoval

28. červenec 2011

Prozaik, dramatik a publicista Milan Uhde se narodil 28. července 1936 v Brně. U příležitosti jeho červencového životního jubilea vysíláme ve čtvrtek v cyklu moderní povídka text ze sbírky Záhadná věž v B., vystavěný z oznámení a úředních podání.

Prozaik, dramatik a publicista Milan Uhde se narodil 28. července 1936 v Brně, absolvoval obor čeština – ruština na brněnské filozofické fakultě. V letech 1958–1970 byl redaktorem literárního časopisu Host do domu. Přispíval rovněž do Rovnosti, Literárních novin, Plamene, Kultury, Kulturní tvorby a dalších periodik. V letech 1972–1989 nesměl pod svým jménem publikovat.. Po převratu byl v letech 1990–1992 ministrem kultury ve vládě České republiky, v letech 1992–1996 předsedou Poslanecké sněmovny, 1996–1997 předsedou poslaneckého klubu ODS, od roku 1998 je spisovatelem ve svobodném povolání. Působí jako externí učitel na JAMU v Brně a na Literární akademii v Praze.

Začal jako básník a prozaik, od roku 1967 píše hlavně dialogizované texty: divadelní, televizní a rozhlasové hry, kromě toho divadelní kritiky a eseje o literatuře. Ze čtyř desítek her vstoupila do širšího povědomí satirická kabaretní prvotina Král-Vávra (1964), pod cizím jménem publikovaná Balada pro banditu (1975), Pohádka máje (1976), obojí s hudbou Miloše Štědroně, Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl (1986), z nejnovějších textů muzikálové libreto Nana (podle Zolova románu, 2004) opět s hudbou Miloše Štědroně, a komedie Zázrak v černém domě (2007). Z rozhlasových her byl úspěšný monolog Výběrčí (1967) a drama–rekviem Velice tiché Ave (1981), zatím nejnovější je Zjasněná noc (2007).

Hned v několika svých hrách a prózách využil Milan Uhde metodu parafráze a aktualizace tradičních literárních témat, zvláště jejich konfrontace s přítomným životním pocitem. Na havlíčkovský námět vznikla absurdní satirická hra s politickým podtextem, „nonstop-nonsens“ Král-Vávra, spolupodílející se na dobové regeneraci žánru kabaretu. O syžet antické Antigony se opíral veršovaný divadelní apokryf Děvka z města Théby. V prozaické knížce Záhadná věž v B., navazující na rozhlasovou „biblickou moralitu ze současnosti“ Komedie s Lotem, pak Uhde žánr apokryfu rozvinul. Prostřednictvím fiktivních dokumentů, vypovídajících o bitvě u Thermopyl, o Johance z Arku, Mikuláši Bakuninovi či o dobových malicherných bitvách s uličními výbory, tu nevtíravě demonstroval skrytou, odvrácenou tvář historie, která představuje přesvědčivější alternativu oficiálních výkladů událostí a postav.

Povídku Milana Uhdeho Občan, který navrhoval natočila v roce 2011 režisérka Markéta Jahodová, účinkuje Jan Vondráček.

autor: jvk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.