Michel Houellebecq: Elementární částice. Mravy a nemravy konce tisíciletí v nelítostném románu temné hvězdy evropské literatury

21. prosinec 2021

Román Elementární částice by se dal nazvat elementárním dílem Michela Houellebecqa. Najdeme zde téměř vše, čím se francouzský autor proslavil, včetně sociologizujícího stylu psaní, a dodnes se o něm mluví jako o zásadním románu přelomu tisíciletí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Jan Němec
Účinkují: Petra Bučková, Petr Kubes, Michal Bumbálek
Dramaturgie: Ludvík Němec
Překlad: Alan Beguivin
Hudba: Future Loop Foundation, Michaela Dippel, Dan Bejar, FKA Twigs, The Flaming Lips, Dead Can Dance, Jace Clayton a další
Premiéra: 1. 10. 2020
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Režie a zvukový design: Radim Nejedlý
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Obtížné jméno obtížného spisovatele dnes znají i lidé, kteří se o literaturu nijak zvlášť nezajímají. Vydání románů Michela Houellebecqa budí pozornost všude v Evropě, tedy i u nás. Předloni to byl Serotonin, o pár let dříve Podvolení. Zároveň se však objevují hlasy, že se Houellebecq začíná opakovat a jeho psaní ztrácí náboj. Možná je to přirozený vývoj: Houellebecqovy hrdiny vždy poháněla hlavně touha, nyní však zestárli. Například vypravěč Serotoninu už nechce nic, ani chtít.

Programová řada Vltavy Četba s hvězdičkou nyní otvírá rozhlasový prostor pro román, který stojí na počátku Houellebecqovy slávy. Autor sice debutoval už v roce 1994 novelou Rozšíření bitevního pole, ale průlomové byly až Elementární částice z roku 1998.

Kromě toho, že jim často hrozila chudoba, trávili příslušníci jeho generace život v samotě a hořkosti. Pocity lásky, něhy a lidské pospolitosti do značné míry zmizely; ve vzájemných vztazích prokazovali jeho současníci nejčastěji lhostejnost, případně krutost...

Elementární částice jsou příběhem dvou bratrů, Michela a Bruna. Jejich osobní životy jsou v mnoha ohledech exemplární. Bruno je typický Houellebecqův hrdina, jeden ze sexuálních štvanců, kterých jsou jeho knihy plné. Nadosobní rozměr do knihy vnáší spíše biolog Michel, neboť jeho výzkum položí základy novému druhu člověka. Nejde o nic menšího než o to, jak zachovat reprodukci druhu bez nutnosti pohlavního rozmnožování. Chtíč je houellebecqovské téma par excellence. Nešlo by však zachovat život i bez něj, nebylo by to třeba lepší?

Petra Bučková

Misantrop, misogyn, nihilista: Houellebecq si za svou kariéru vysloužil dost visaček. Rozhodně to není někdo, komu by záleželo na tom být za sympaťáka. Pečlivě si pěstuje svou image morouse, dle fotografií z poslední doby se mu to daří i vizuálně. Jako by celý život hledal podobu, která by umožňovala říkat nepříjemné věci.

Lidé se mylně domnívají, že dříve či později se přece něco musí stát. To je hluboký omyl. Život může být docela dobře zároveň krátký i prázdný.
Michel Houellebecq (Rozšíření bitevního pole)

Elementární částice se staly součástí kánonu literatury minulého století. Rozsáhlou jednadvacetidílnou četbu na pokračování z překladu Alana Beguivina pro rozhlas upravil Jan Němec, v režii Radima Nejedlého účinkují Petra Bučková, Michal Bumbálek a Petr Kubes.

autor: Jan Němec
Spustit audio

Související