Mefisto

6. květen 2002

David Žák píše o knize Klause Manna - Mefisto (Odeon 2000). Nakladatelství Odeon vydalo v edici Knihovna klasiků román německého prozaika Klause Manna Mefisto. Tuto pozoruhodnou knihu napsal tehdy třiatřicetiletý syn nositele Nobelovy ceny za literaturu Thomase Manna v roce 1936, kdy už žil v protihitlerovské emigraci.

Pro vnější podobnost některých románových postav s politickými a kulturními prominenty nastupujícího nacismu byl román často označován za klíčový. Mnohokrát vydávané a do mnoha jazyků přeložené dílo však přežilo dobu svého vzniku i předobrazy svých postav a vešlo do světové literatury jako brilantní odhalení typu bezcharakterního hrdiny, kterého k souhlasu s nacismem dovedly prospěchářské a egoistické důvody. Popularitu románu ještě zvýšil velký ohlas stejnojmenného filmu maďarského režiséra Istvána Szabóa. Mefisto vypráví o tom, jak na německém kulturním nebi třicátých let vzplanula oslňující kometa - Henrik Hölfgen, donedávna provinční herec, dnes intendant pruských státních divadel, favorit nacistických pohlavárů, miláček zfanatizovaného publika.

Román jedné kariéry líčí životní příběh kdysi talentovaného umělce, který se vetřel do přízně nových mocipánů třetí říše, hnaný chorobným slavomamem, bezohlednou ctižádostí a neukojenou ješitností. Líčí i rub jeho závratné kariéry a cenu, kterou za ni platí: věčný strach ze ztráty vrtkavé oficiální přízně, ponižující život soukromý a sexuální, rozklad charakteru, naprostý rozpad osobnosti. Dramatický děj je zasazen do přitažlivého a barvitého prostředí divadla.

Klaus Mann patří k předním reprezentantům německé literatury 20. století. Byl nejmladším synem Thomase Manna, narodil se v Mnichově a po skončení studií se stal divadelním kritikem a novinářem. To mu napomohlo i při práci na románu Mefisto, důvěrně totiž znal divadelní zákulisí. Dokonce sám se svou snoubenkou Pamelou Wedekindovou, sestrou Erikou a jejím tehdejším manželem, hercem Gustavem Grüngensem, založil avantgardní divadelní scénku, která pobuřovala mnichovské obecenstvo a v níž uvedl i vlastní divadelní hry. Po Hitlerově nástupu k moci odešel do emigrace, vydával a řídil protinacistické časopisy a založil bojovně zaměřenou divadelní skupinu Pfeffermühle, která navštívila řadu evropských států, mezi nimi i Československo. Odešel do Spojených států amerických, zúčastnil se občanské války ve Španělsku, vstoupil do americké armády, s níž se přes Itálii vrátil zpět do Německa. V depresi nad vývojem poválečných poměrů v Německu zvolil v roce 1949 v Cannes dobrovolnou smrt.

Dílo, které po sobě Klaus Mann zanechal, je značně rozsáhlé. Zahrnuje povídky, novely, divadelní hry, eseje, politické články a tři velké romány: Mefisto, Vulkán a autobiografický román Bod obratu.

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio