Mário Radačovský: Chci z brněnského baletu udělat číslo jedna nejen v ČR

25. listopad 2013

Martin Glaser se 1. listopadu ujal funkce ředitele Národního divadla Brno. A přivedl si také nové šéfy jednotlivých souborů. Operu povede operní režisér Jiří Heřman, činohru režisér Martin Františák a balet povede tanečník, choreograf a host odpolední Mozaiky Mário Radačovský.

Mário Radačovský začátkem listopadu nastoupil jako umělecký šéf baletu Národního divadla Brno. Narodil v roce 1971 v Trenčínském kraji. Za svou kariéru byl prvním sólistou baletu slovenského národního divadla, sedm let tancoval v Kyliánově Nederlands Dans Theater, pět let jako první sólista v Montrealu. Více než deset let se věnuje také choreografii, do roku 2010 byl čtyři roky ředitelem baletu Slovenského národního divadla, v roce 2011 založil vlastní soubor Balet Bratislava.

Českému divákovi není Mário Radačovský neznámý. V roce 1998 například tančil jako Romeo v Romeovi a Julii v Národním divadle Praha, dvakrát coby choreograf spolupracoval s baletem Jihočeského divadla, v roce 2011 na večeru Bolero, letos na jaře měla tamtéž premiéru choreografie Na scénu, a brněnští tanečníci s ním spolupracovali v dubnu na kuse nazvaném Osudové lásky.

Národní divadlo Brno bylo bez ředitele 13 měsíců. Minulý šéf Daniel Dvořák rezignoval na konci září 2012. Brněnský magistrát jako zřizovatel instituce uspořádal dva neúspěšné otevřené konkurzy, nakonec odborná porota vybrala ve třetím, neveřejném, výběrovém řízení Martina Glasera. Ten se 1. listopadu ujal funkce ředitele Národního divadla Brno. Nejprve na poloviční úvazek a teprve od března příštího roku na celý. A přivedl si také nové šéfy jednotlivých souborů. Operu povede operní režisér Jiří Heřman, činohru režisér Martin Františák a balet povede tanečník a choreograf a host odpolední Mozaiky Mário Radačovský.

autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio