Malíř zmizelého času. Rozhlasový portrét Maxe Švabinského

2. červenec 2020

Portrét malíře Maxe Švabinského vytvořený na základě archivních rozhlasových záznamů a zdramatizovaných písemných pramenů. 

Účinkují: Miroslav Táborský, Dana Černá, Matouš Ruml
Připravili: Bronislava Janečková, Vladimír Príkazský
Natočeno: v roce 2013

Bronislava Janečková a Vladimír Príkazský natočili pořad, který netradičně spojuje dokumentární a dramatický žánr. Tato dokumentární koláž je postavena na prolínání dramatických částí a autentických zvukových záznamů, pořízených s Maxem Švabinským v 50. letech, a snímků z přelomu tisíciletí natočených s jeho adoptivní dcerou Zuzanou Švabinskou.

Jakkoliv je v rozhlasovém archivu několik hodin záznamů hlasu malíře, většina těchto snímků nese pečeť doby, ve které vznikaly. Švabinský se při rozhlasovém natáčení úzkostlivě vyhýbal citlivým osobním i politickým tématům. Snad právě proto byl po léta vnímán jako umělec, který je akceptovatelný pro všechny politické režimy, ve kterých žil. Ale autory v dokumentu zajímalo i to, co na mikrofon oficiálně řečeno nebylo, o čem malíř mlčel a co je možné vystopovat z dopisů, novějších biografií a dalších písemných dokumentů.

V dokumentárním dramatu Malíř zmizelého času tak vystupují prostřednictvím dochovaných zvukových snímků nejen skutečné osobnosti, ale také jejich herecké podoby. Všechny dramatizované části byly vytvořeny na základě skutečných událostí, dokumentů a biografií.

V roli Maxe Švabinského účinkuje Miroslav Táborský, v roli Zuzany Švabinské Dana Černá. Malíře Jana Baucha představuje Matouš Ruml.

autoři: Bronislava Janečková , Vladimír Príkazský
Spustit audio