Maarja Nuut: Deníkové zápisy ze zvířeného prachu památek na předchozí generace

20. srpen 2021

Estonská hudebnice Maarja Nuut vyrostla na starých příbězích, nyní přichází s novým albem Hinged, které natočila během loňského roku o samotě na estonském venkově.

Maarja Nuut dnes patří k národním kulturním pokladům své země, přestože její tvorba rozhodně není pro každého, tak je velice populární doma a zaujala také mezinárodní publikum. Její písně si oblíbili například i estonští prezidenti. Hudebnice a producentka usazená v Tallinnu svou kariéru začínala tím, že převáděla legendy své země do moderního kontextu, původně pouze za pomoci houslí, looperu a svého hlasu.

Před několika lety objevila kouzlo elektroniky a začala za pomoci producenta Ruuma své písně různě modifikovat a dekonstruovat. Nyní přichází s novým albem Hinged, které natočila o samotě během loňského roku. Pandemické stesky se ale nekonají, Maarja Nuut se opět noří do historie, tentokrát své vlastní rodiny. Na estonském venkově našla novou inspiraci, nečekanou krásu a možná i budoucí cestu.

Hinged vypráví rodinnou historii 

Aktuální novinka Hinged vyšla v pátek 20. srpna, Maarja Nuut ji natočila úplně sama, pouze ve třech skladbách využila nahrávky bicích Nicolase Strockera. Zajímavý je střet pandemické současnosti s historickým kontextem, zatímco dříve se Maarja Nuut obracela hluboko do letitých severských příběhů nebo estonských pohádek a legend, na albu Hinged v podstatě vypráví historii své rodiny.

Album bylo natočeno na farmě, kterou zdědila po své babičce, během vyklízecích prací zde Nuut nacházela další a další připomínky pěti generací její rodiny, které objekt obývaly. Pronikala do mnoha navazujících vrstev vlastní historie, což ji připadalo jako podivuhodný rituál, během kterého prožívala nečekané emocionální poryvy. Právě z nich se zrodily základy tracků alba Hinged, které je v podstatě jakýmsi deníkovým zápisem stavů, nálad a myšlenek, které k ní uprostřed zvířeného prachu památek na minulé generace přicházely. Podivuhodné anotace minulosti se plynule prolínaly s aktuálními zprávami z pandemií zachváceného světa, i proto na albu najdeme ohromnou škálu emocí.

Album Hinged nepřináší žádné pandemické nářky, jeho protagonistka se na něm vrací k folklórním motivům, ale zároveň vyhlíží budoucnost. Připomíná současníkům, že mohou spoustu odpovědí a třeba i moudrosti najít ve vlastní historii, ale finální rozhodnutí budou stejně na nich samotných. V pořadu zazní hned několik skladeb z nového alba Maarji Nuut, stejně jako ukázky z její předchozí tvorby.

Spustit audio

Související