Libenský a Brychtová překonali ve skle řadu bariér. Příběhy jejich děl jsou stále živé

1. duben 2021

„Stanislav Libenský byl bytostným malířem,“ říká Sylva Petrová. Vydejte se po stopách umělce, který se spolu s Jaroslavou Brychtovou stal legendou ještě za svého života.

Stanislav Libenský byl syn kováře, nadaný žák, nezapomenutelný učitel a výtvarník, který své myšlení realizoval ve skle. 100 let od jeho narození a 19 let po jeho smrti je dílo, které vznikalo v úzké spolupráci s Jaroslavou Brychtovou, svébytnou a otevřenou výpovědí. Zprávy o světě, které nám Libenský s Brychtovou zanechali, jsou ušlechtilé, plastické a tavené ve výlučné matérii skla. Právě skrze tvorbu této dvojice se do dějin výtvarného umění propisuje příběh českého studiového skla, které stojí na svobodném vyjádření a odporuje známým prověřeným postupům. „Libenský s Brychtovou přizpůsobili technologii taveného skla velkým realizacím do architektury, čímž ohromili svět. Dosud nemá řada z nich ve světě obdoby,“ upozorňuje Sylva Petrová.

Co předcházelo vzniku malované vázy Srdce? Za jakých okolností otevřela miska Hlava příběh české tavené plastiky? Čím se vymykají vitráže v oknech Katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha, které jsou běžným smrtelníkům neviditelné? Co může člověk spatřit v Zeleném oku pyramidy? 

Poslechněte si sérii pěti krátkých rozhovorů se Sylvou Petrovou, kurátorkou Uměleckoprůmyslového musea v Praze, badatelkou, publicistkou a emeritní profesorkou Univerzity v Sunderlandu. Seriál vznikl u příležitosti 100. výročí narození Stanislava Libenského, které si připomínáme 27. března. Seriál připravila Tereza Lišková.

Spustit audio