Lenka Kotková. V tichém prostoru mezi hvězdami

15. květen 2017

České astronomce Lence Kotkové byla za významnou činnost v oboru výzkumu proměnných hvězd udělena Českou astronomickou společností Cena Zdeňka Kvíze.

Objevila více než 250 planetek, mnohé nesou jejím přičiněním a zásluhou například jména našich významných umělců: dirigentů, skladatelů, spisovatelů, vědců, lékařů, sportovců, ale také České filharmonie, Dobřichovic, Těšínska.

Lenka Kotková, skromná bytost, která se se stejným zanícením věnuje své profesi, ale také hudbě - hraje v Říčanském komorním orchestru, orientačnímu běhu a zejména své rodině.

Nejsem vědec, ale pracuji pro různé projekty, kde se pořizují data, od fotometrie a měření poloh planetek jsem se dostala ke spektroskopii hvězd a nyní k detekování meteorů pomocí digitálních kamer. Dnes už ani v noci nevysedávám u dalekohledů, ale zabývám se hlavně databázemi, a to i v jiných oblastech, než je astronomie.
Lenka Kotková

Lenka Kotková vybírala pro vysílání Telefonotéky i hudební ukázky. Ke každé skladbě se váže její zážitek či postřeh, ať z dětství, nebo z doby nedávné. Můžete se těšit na Miloslava Kabeláče, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, Johanna Sebastiana Bacha, Franka Martina, Astora Piazzollu i jedno malé hudební překvapení.

"Cesta k mé dnešní profesi jakéhosi pracovníka na pozadí vědy byla vlastně cestou nejmenšího odporu. V dětství jsem si uměla představit jen jeden směr, kterému bych se chtěla věnovat – hudbu. Ale toto nebylo v rodině příliš podporováno, protože je to nejistá budoucnost a často stresující život, zejména pro děvčata. A protože můj táta byl přesný příklad, jak takový život může vypadat, nenašla jsem odvahu si za svým snem sama jít. Stejně tak, jako to měl on sám – také si hudbu nevybral. Mě naopak motivoval k přírodním vědám, zejména meteorologii a astronomii."

Astronomka Lenka Kotková jako členka Říčanského komorního orchestru

Na závěr pozvánky k poslechu Telefonotéky s Lenkou Kotkovou citace jednoho dotazu: "Dobrý den, zajímá mě, jak tak poslouchám vybrané skladby - Vámi, které jako by doplňovaly tichý prostor mezi hvězdami, a zas teď ten těšínský folklor - co tak čtete, jestli stíháte? Díky, Zuzana Špůrová."

V tichém prostoru mezi hvězdami pluje i planetka Lenka. Její pozemskou podobu - českou astronomku Lenku Kotkovou - si poslechněte v záznamu Telefonotéky.

V letech 2003-2016 pracovala Lenka Kotková ve stelárním oddělení jako pozorovatelka na dvoumetrovém ondřejovském dalekohledu, pak se vrátila na oddělení meziplanetární hmoty, kde se zabývá daty z Evropské bolidové sítě. Věnuje se zpracování a analýze dat, vývoji databází, spektroskopickým a fotometrickým pozorováním.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio