Lenka Horňáková-Civade, spisovatelka

22. duben 2016

Prostějovská rodačka, absolventka pražské VŠE i pařížské Akademie výtvarných umění Lenka Horňáková-Civade žije od roku 1994 trvale ve Francii. Zamilovala se tam a založila rodinu.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V roce 1998 se společně s manželem, který je divadelník, rozhodli, že opustí Paříž a přestěhují se do Provence, kde manžel vyrůstal. Našli zpola zničené venkovské sídlo a pustili se do jeho opravy. O této životní etapě vypráví Lenčina prvotina „Provence jako sen“, Český rozhlas Olomouc z ní natočil pětidílnou četbu na pokračování. V roce 2013 vydala společně s francouzskou spisovatelkou Anne Delaflotte Mehdevi knihu „Prioritaire, Praha – Paříž“. Letos vyšla Lenčina první francouzsky psaná kniha „Giboulées de soleil (Sluneční přeháňky)“, z níž jsme také ve vysílání naživo četli do češtiny přeložený úryvek.

Lenka společně s manželem zámeček v Provence opravili, ale na prvotně zamýšlené pořádání workshopů a sympozií pro divadelníky a výtvarníky nedošlo. Místní starosta byl proti. Zámeček proto prodali a odstěhovali se blíž k Avignonu. Odtud se Lenka, která si stále připadá rozkročená coby most mezi Francií a Moravou, pravidelně vydává na cesty po Evropě. Má radost z toho, že jí to současné politické uspořádání umožňuje a, byť to není v Česku příliš sexy říkat nahlas, cítí se být Evropankou.

Francie prožívá nesnadné okamžiky, doba velkých mitterandovských projektů počátku 90. let minulého století je pryč, význam francouzštiny upadá, připomíná to pád ze čtyřicátého patra do hlubokého přízemí doprovázený kocovinou a otázkou, kudy kráčet dál? Všude proklamovaný univerzalismus nezafungoval, jak měl, a Francie si až teď uvědomuje, že východ, který za východ považovala, leží někde úplně jinde.

V průběhu vysílání přišla celá řada ohlasů, pozdravů i dotazů na Provence a na další témata. Odezněly skladby Massenetovy, Bizetovy, Machautovy, Smetanovy, Stamicovy, Janáčkovy, nechyběly ani šansony. Připravil a slovem provázel Michal Bureš.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio