Lékař, kterého okouzlila okna Sudkova ateliéru

10. prosinec 2014

Letošní pětaosmdesátník, fotograf a lékař Petr Helbich, někdejší asistent a přítel Josefa Sudka, vystavuje v Galerii U Betlémské kaple svůj cyklus černobílých kontaktních fotografií pod názvem Bulovka. Práce z let 1970 až 1974 můžete vidět do 19. prosince.

Lékař, vědec a fotograf Petr Helbich oslavil 5. listopadu 85. narozeniny. Narodil se ve Frenštátě pod Radhoštěm a vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval ve Fakultní nemocnici v Motole a od šedesátých let jako vědecký pracovník ve výzkumném ústavu tuberkulózy ve Fakultní nemocnici na Bulovce.

Pro jeho fotografickou dráhu mělo velký význam setkání s fotografem Josefem Jandou, kterého doprovázel při fotografování na Slovensku a především s fotografem Josefem Sudkem, kterému pomáhal při fotografování v beskydském pralese Mionší.

02851568.jpeg

Tematické podobnosti s Josefem Sudkem se Petr Helbich nebrání: „To je dáno naši podobnou povahou. Oba jsme měli rádi předměty trošku zanedbané, opuštěné a nehybné, žádná živá tematika, a pak také velký formát.“

Výstavu doprovází stejnojmenná kniha, kterou vydal Karel Koutský z nakladatelství Fotorenesance. Už loni vyšla v tomto nakladatelství reprezentativní publikace nazvaná Petr Helbich - fotografická alba, obsahující 630 fotografií z pěti Helbichových fotografických cyklů.

Spustit audio