Lars Danielsson:Liberetto II

30. září 2014

Švédský kontrabasista a violoncellista Lars Danielsson natočil před dvěma lety úspěšné album nazvané Liberetto, melodickou nahrávku spojující jazz a klasickou hudbu. V letošním roce na tento projekt navázal s albem Liberetto II.

Obsazení se téměř nezměnilo: kapelu tvoří arménský pianista Tigran Hamasyan, kytarista John Parricelli a bubeník Magnus Öström. Výměna nastala pouze na místě trumpety – původního trumpetistu Arve Henriksena nahradil Mathias Eick.

Pro autorské projekty Larse Danielssona jsou charakteristické výrazné melodie, nevšední aranžmá a v neposlední řadě také cit pro výběr muzikantů.

03217393.jpeg

Lars Danielsson vystudoval hru na violoncello na konzervatoři v Goteborgu a už během svých studií se zajímal o jazz a působil také v rockové kapele, kde hrál na Hammondky a na kytaru. Postupně se začal více věnovat hře na kontrabas a v roce 1985 založil svůj vlastní kvartet, který existoval 18 let. Spolu s Danielssonem v něm působili saxofonista David Liebman, pianista Bobo Stenson a bubeník Jon Christensen.

V současné době patří k nejvyhledávanějším basistům, spolupracoval například s americkým trumpetistou Randy Breckerem, s kytaristou Johnem Scofieldem a nebo se saxofonistou Charlesem Lloydem. V Česku je znám především díky působení v triu s polským pianistou Leszkem Mozdzerem a izraelským perkusionistou Zoharem Frescem, se kterými vystoupil v loňském roce na multižánrovém festivalu Struny podzimu.

Více informací můžete najít na webu: http://www.lars-danielsson.com/

V dnešní Mozaice můžete slyšet například skladbu: Passacaglia, Africa, Miniature, Beautiful Darkness.

Spustit audio