Zemřel filozof Ladislav Hejdánek. Poslechněte si jeho Dopisy příteli

28. duben 2020

Dnes ráno nás zastihla smutná zpráva. Zemřel Ladislav Hejdánek, český filozof a jeden z prvních mluvčích Charty 77. Jako vzpomínku uvádíme jeho zamyšlení (nejen) nad stavem společnosti i věd a povzbuzení k občanské iniciativě, statečnosti a odpovědnosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2007

Filozof a pedagog Ladislav Hejdánek (10. 5. 1927–28. 4. 2020) od původního zájmu o matematickou logiku přešel k filozofii a jako vedlejší obor studoval sociologii. Studium zakončil v roce 1952 u prof. J. B. Kozáka disertační prací O některých ontologických předpokladech pojetí pravdy. V polovině šedesátých let začal publikovat filozofické texty a od července 1968 byl přijat do Filosofického ústavu ČSAV, odkud musel počátkem roku 1971 odejít. Koncem roku 1971 byl zatčen a odsouzen na 9 měsíců. V letech 1977–1980 byl dvakrát mluvčím Charty 77: nastoupil nejprve na místo zesnulého Jana Patočky a poté na místa uvězněných mluvčích Václava Bendy a Jiřího Dienstbiera.

Jeho Dopisy příteli (1993) vyšly původně v samizdatové Edici Petlice v letech 1977–1980, knižně pak v roce 1993 v pražském Institutu pro středoevropskou kulturu a politiku. Reagoval v nich na aktuální politickou situaci, zabýval se stavem společnosti i věd, vysvětloval postoje a stanoviska Charty 77, zamýšlel se nad českou filozofickou tradicí, křesťanstvím, reformním i dogmatickým marxismem a povzbuzoval k občanské iniciativě, statečnosti a odpovědnosti. Ze souboru stylizované korespondence uvádíme pět pokračování.

autor: jvk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.