Kurz negativního myšlení: čím hůř, tím líp

21. listopad 2007

Téma, které většina společností různou měrou tabuizuje, a přístup, který těm, jichž se dotýká, možná vůbec nepomůže. To jsou dva základní náměty filmu norského režiséra Barda Breiena. Typicky severským, syrovým způsobem v něm nahlíží na společenství handicapovaných lidí upoutaných na invalidní vozík a to, jak směšným způsobem je jim ostatními někdy "pomáháno". UVNITŘ TRAILER!

Kurzem negativního myšlení tu prochází skupinka vozíčkářů s urputnou sociální pracovnicí v čele, jejíž představa o podpoře spočívá v umanutém optimismu a pozitivním myšlení nepřipouštějícím jinou možnost. Tuhle partu na kolečkách, za všech okolností usměvavou, si do svého domu pozve Ingvild, aby přivedla na jiné myšlenky svého ochrnutého manžela Geirra. Jenže negativistický Geirr, vybavený zásobou alkoholu, marihuany a pistolí se slepými náboji, obrátí veškeré pozitivní snažení vniveč, a poté co sociální pracovnice zhrzeně prchne z domu, rozpoutá s ostatními mrzáky velmi nepravděpodobný večírek. V něm figurují výše zmíněné propriety, tajuplný jed, pokusy o sebevraždu, pokusy o sex, ruská ruleta a mnoho dalšího. Během divoké noci tak většina zúčastněných najde odvahu konečně si přiznat vlastní frustrace a deprese a pohlédnout do tváře realitě - a to velmi autenticky a s odzbrojující upřímností a odvahou.

Po východu slunce a při společné snídani na terase je tahle svépomocná skupinka mnohem dál, než po všech těch konstruktivních sezeních a pečlivě aplikovaných technikách.

Kurz negativního myšlení

Breienova prvotina je přes všechny nedostatky (scénář trochu skřípe a motivace některých postav působí záhadně) velmi inspirující (a hodně černou) komedií o tom, že ke katarzi se dá dojít různými cestami, že upřímnost k sobě samému je bolestivá, ale efektivní a že řádně se opít v dobré společnosti je někdy mnohem smysluplnější než uvědomělé překonávání překážek podle příručky. To všechno v hávu zdravého cynismu a s hláškami, z nichž by si každá třetí zasloužila tesat do kamene. Breien zručně a zkoumavě rozděluje skupinku hrdinů střídavě podle nejrůznějších měřítek na zdravé a nemocné, partnery či muže a ženy a zdánlivě jednoznačně popsané postavy obohacuje o další rozměry.

Asi nejzajímavější je však sledovat hrdiny Kurzu negativního myšlení, kteří jsou ochrnutí a upoutaní na invalidní vozík. Stálo by za to zjistit, zda se jedná o pouhou zábavu pro ty, co nemají příslušnou zkušenost, nebo zda idea negativního myšlení rezonuje i tam, kam většina lidí nedohlédne.

Kurz negativního myšlení

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD, CinemArt

Kurz negativního myšlení Norsko, černá komedie/drama, 2006,

Hrají: Marian Ottesen, Fridjov Sahein, Henrik Mestad, Kari Simonsen

Scénář a režie: Bard Breien, kamera: Gaute Gunnari, Střih: Zaklina Stojcevska

Hrají: Marian Ottesen, Fridjov Sahein, Henrik Mestad, Kari Simonsen

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.