Kurt Vonnegut jr.: Snídaně šampiónů. Smutná groteska z minulosti, budoucnosti a želbohu i ze současnosti

22. listopad 2022

Michal Bumbálek čte ze slavného románu Kurta Vonneguta Snídaně šampionů, satirické frašky o světě, jaký je a jaký být nemá. Nejhravější kniha tajného moralisty je zábavná asi jako pohled na roztomilé dítě, hrající si s odjištěnou pistolí. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Účinkuje: Michal Bumbálek
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Překlad: Jaroslav Kořán
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 11. 11. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

„Chci si touto knížkou vyčistit hlavu od všeho harampádí, které se tam naschránilo – od zadků, vlajek, spodních kalhotek. Ano – i spodní kalhotky v téhle knize najdete. Vyhazuju taky postavy z mých dřívějších knih. Nehodlám provozovat další loutková představení. Jak zjistíte, jsem naprogramován, abych se v padesáti choval jako dětina – abych urážel americkou hymnu, abych čmáral obrázky nacistické vlajky, zadků a spousty dalších věcí.“

Ta spousta dalších věcí je většinou svázána s tragikomickými životy dvou hlavních postav: spisovatele fantastických románů Kilgora Trouta, který napsal stovky knih a má na tomto světě „jen kuřinec“, a „pohádkového zazobance“ Dwayna Hoovera. A když se ti dva osudově setkají, celý svět se najednou změní. Samozřejmě že za zlomyslné pomoci jejich stvořitele Kurta Vonneguta, který v knize osobně vystupuje, aby kladl svým postavám, sobě a hlavně nám čtenářům naléhavé otázky:

Jaký je smysl života?
Být očima a ušima a svědomím Stvořitele vesmíru, ty troubo!

Knihu, kterou Vonnegut daroval sám sobě k padesátinám, nyní uvádíme k jeho nedožité stovce. Ta jasnozřivá kniha za ten čas bohužel vůbec nezestárla, svět je pro mnohé stále stejně krutý, jen je – nejen pro jednotlivce – ještě nebezpečnější. A Vonnegutův ostře nekorektní humor se stává obětí kulturních válek i v zemi svého vzniku: jeho hluboce humanistické knihy se někde dokonce vyřazují z veřejných knihoven jako obscénní a neamerické.

Až kvůli nám umře poslední živý tvor, jak by bylo poetické, kdyby Země mohla říct hlasem zvedajícím se možná ze dna Velkého kaňonu: „Je po všem. Lidem se tu nelíbilo.“

Český rozhlas byl ke Kurtu Vonnegutovi vždy velmi vstřícný, zazněla tu většina jeho slavných knih, naposledy předloni Matka noc. Se Snídaní šampiónů začínáme ve vltavské Četbě s hvězdičkou přímo v den, kdy autor slavíval narozeniny: 11.11., navíc v 11 večer, a četba má 11 dílů. Z překladu Jaroslava Kořána pro rozhlas upravil Ludvík Němec, v režii Lukáše Kopeckého účinkuje Michal Bumbálek.

Spustit audio

Související