Kult a klasika italského designu 1945 - 2000

10. únor 2007

Psací stroj "Lexikon 80", který pro firmu Olivetti navrhli v roce 1945 Marcello Nizzoli a Guiseppe Beccio, se již nevyrábí. Nikdo ho už nepoužívá, a tak už skoro neexistuje. Stal se jakýmsi novodobým archeologickým objektem a jako takový otevírá tento exponát výstavu italského designu z let 1945 - 2000 ve vídeňském muzeu nábytku "Möbel Museum Wien".

Centrálním tématem výstavy je design nábytku a výrobků, které navrhli a vyrobili mezinárodně známé firmy a designéři. Exponáty patří mezi přední výrobky éry designu, kterou ve své podstatě vlastně nelze shrnout. Italský design totiž byl a je nesmírně produktivní, mezinárodně úspěšný a objekty z dílen italských designérů a firem se staly ikonami a symbolem své doby. K vidění jsou kromě psacího stroje i židle, lampy, regály, rádia, televize i motorová kola.

Mezi známé výrobky patří například kufříkové psací stroje Olivetti i legendární skútr Vespa, který pro firmu Piaggo vyvinul v roce 1946 Corradini D'Ascanio, anebo závodní kolo Laser z roku 1980. Každý exponát je současně dokumentem své doby a symbolem pro určitou éru, kulturu a módu.

Stolička Mezzadro (1957) - Achille a Pier Giacomo Castiglioni pro Zanotta

Od psacího stroje z období po druhé světové válce se návštěvník dostane do éry hospodářského vývoje a spotřebitelského fetišismu a přes postmodernu dorazí až do doby, která ještě hledá svou identitu. Psací stroj, který už nikdo nepoužívá, tak logicky doplňuje poslední exponát výstavy. Je jím totiž objekt "I trasformabili", který v roce 2000 vyvinul Moreno Ferrari, jakási kůže z polyetylénu, která ještě ve výrobě není a kterou zatim nikdo nepoužívá.

Italský design 1945 - 2000
25. 1. - 25. 4. 2007
Möbel Museum Wien - Hofmobiliendepot, Andreasgasse 7, A-1070 Vídeň
www.hofmobiliendepot.at, info@hofmobiliendepot.at
otevřeno denně 10 - 18, kromě pondělí

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu