Kukuška

10. říjen 2003

Režiséra Alexandra Rogožkina máme spojeného zejména se sérií "národních svérázů", přestože má na kontě už víc než tucet snímků a jeho žánrový záběr je poměrně široký. To, že byl schopen se vymanit z groteskních obrazů ze života lovců a rybolovců současného Ruska, dokazuje jeho nejnovější snímek Kukuška. Umění demytizovat vlastní karikaturu zde ukázal i jeden z hlavních hrdinů Viktor Byčkov, jinak známý jako hajný Kuzmič ze Svérázů.

Kukuška (Anni Kristina Juuso) je Laponka, které se říká také Anni. Veiko (Ville Haapasalo) je Fin, nosí uniformu s nápisem "SS" na límci. Ivan (Viktor Byčkov) je Rus, na čepici má rudou hvězdu. Píše se rok 1944, zbývá pár dnů do rusko-finského příměří, všichni tři se scházejí kdesi na hranicích obou států v tajze. Ostřelovač Veiko utekl před nacisty, kteří ho chtěli popravit za nechuť bojovat, kapitán Ivan o fous unikl ze spárů ruské tajné služby, která ho měla soudit. Mladé a krásné Anně odešel manžel, zřejmě nenávratně, před čtyřmi roky, náhlé zjevení dvou urostlých mužů je pro ni jako fata morgana. Hladkou koexistenci třech hrdinů narušuje jen jeden fakt - každý ovládá pouze svůj jazyk, nejsou schopni se slovy dorozumět. Nevědí o sobě odkud přišli, co tu dělají a kam půjdou dále. Zejména mezi dvěma vojáky panuje nedůvěra, jejich vztah je po celou dobu dost napjatý, kvůli špatně vysvětlovaným gestům jde místy i o život. Spokojená je hlavně přírodou odkojená Anni, v situaci spatřuje velkou šanci ukončit svou čtyřletou sexuální abstinenci.

Kukuška

U filmu není úplně jasné, jestli jde o válečné drama, hořkou komedii nebo surrealistický výjev z konce války, což je mírně naškodu výslednému dojmu. Než se tři hlavní hrdinové potkají, uteče ohromné množství materiálu. Do detailu je popsáno, jak se Veiko dostává z okovů, ke kterým ho nacisté přikovali, poznáváme ještě několik postav, které mají něco společného s Ivanem, jsme svědky absurdního leteckého náletu, při kterém ruské letadlo střílí po vlastních lidech. Nic z toho ve skutečnosti ale nepotřebujeme vědět, abychom mohli rozumět hlavní příběhové linii - pokud společný příběh tří cizinců má být tím hlavním. Lehká forma vyprávění o třech vzájemně se proplétajících osudech, okořeněná spoustou absurdních situací, vypointovaných gagů ale i krutých omylů, je kromě válečně realistického začátku narušena také ke konci. Scéna, kdy Anni rituálně oživuje Veika, odcházejícího do říše smrti, vyznívá v kontrastu s doposud svižným dějosledem neadekvátně roztahaně a "nekonstruktivně".

Kukuška

Rogožkinův vypravěčský styl je v každém případě poznatelný. Námět (jeho původním autorem je Viktor Byčkov) konfrontace tří vzájemně si nerozumějících cizinců v relativně mezní situaci zpracoval s nadhledem sobě vlastním. Možná jen mohl více energie soustředit do rozvinutí základního příběhu a netříštit tak vesměs konzistentní atmosféru ještě cizorodými žánrovými exkursy.

Kukuška (Rusko, 2002) Hrají: Anni Kristina Juuso (Anni), Ville Haapasalo (Veiko), Viktor Byčkov (Ivan); Hudba: Dimitrij Pavlov; Kamera: Andrej Žegalov; Scénář: Alexandr Rogožkin; Režie: Alexandr Rogožkin; 100 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio