Krátký film je zajímavý formát, ale nachází se uprostřed ničeho, říká dramaturgyně festivalu BRNO16

5. prosinec 2020

61. ročník mezinárodního festivalu krátkých filmů BRNO16 se snaží ukázat nové perspektivy a trendy krátkometrážního filmu. Jeho letošní podtitul zní: Uprostřed ničeho.

Festival probíhá online na platformě Aerovod až do neděle 6. 12. 2020 a nabízí také doprovodný program v podobě diskuzí a workshopů.

Dramaturgyně mezinárodního festivalu BRNO16 Jana Glocarová představila, co letošní festival nabízí. Zmínila také, jak pracují s odkazem na předcházejících šedesát ročníků festivalu a jaké motivy se objevují v současné krátkometrážní tvorbě. Současně Glocarová dodala, že podtitul letošního ročníku odkazuje na to, že se v rámci audiovizuální tvorby nachází krátkometrážní film uprostřed ničeho.

Vítejte v Česku!

Pásmo krátkých hraných filmů Vítejte v Česku od třech nadějných režisérů přináší různé pohledy na česká slabá místa, vlastnosti a pocity, které sice moc nechceme, ale nutně potřebujeme. Do této sekce patří také dva filmy hostů ArtCafé. Film Anatomie českého odpoledne režiséra Adama Martince zavede diváka na zatuchlé pláže plné tlustých pupků a přesmaženého občerstvení s pivem v kelímku. Martinec vychází z reálné události, kdy v srpnu roku 2018 utonuli dva chlapci v jezeře Lhota.

Snímek Hranice Damiána Vondrášky se věnuje tématu uprchlictví. Ocitáme se na hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem, přes které se pokouší dostat skupina imigrantů. Film řeší otázku vnitřní integrity lidí chránících nejen naše hranice, ale i naše hodnoty.

Jak tyto filmy vznikaly a jak mladí tvůrci vnímají českou společnost a její zásadní témata? Poslechněte si celý záznam ArtCafé s Agátou Hrnčířovou včetně hudebního výběru Elišky Vidomus.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová 
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související