Králova přízeň

15. srpen 2008

Dvě sestry rozdílných povah a jeden muž, ambice a intriky soupeří s láskou a ctností o přízeň nejmocnějšího muže Anglie. Jak už to tak na světě chodí existují i bitvy, z nichž žádná ze stran nemůže vyjít vítězně. Získat královu přízeň se mnohdy nechá jen za cenu ztráty sebe sama. UVNITŘ TRAILER!

Anglická renesance je zrovna v rozkvětu a mladý Jindřich VIII. Tudor se ze všech sil snaží upevnit moc panovníka a stát se králem, jehož vláda vejde do dějin. Jeho manželství s o šest let starší Kateřinou Aragonskou nepatří mezi nejšťastnější. Dynastický sňatek nenaplnilo narození následníka trůnu a věkově rozdílní manželé žijí víceméně odděleně. Jindřich se věnuje svým zamilovaným turnajům a honům a uvítá každou kratochvíli, která ho alespoň na chvíli vzdálí od neradostnému svazku. Na Londýnském dvoře je veřejným tajemstvím, že se král ohlíží po jiné ženě a přední šlechtické rody intrikují se svými dcerami, které by se rády dostaly na výsluní královy přízně. Anglický velvyslanec ve Francii Sir Thomas Boleyn má dvě mladé dcery na vdávání vychované u francouzského dvora. Spolu s jejich strýcem vymyslí rafinovaný plán. Pozvou znuděného panovníka na své francouzské sídlo, kde mu má starší dcera Anna učarovat a pokud možno s ním počít dítě.

Jenže člověk míní a náhoda mění a mladý král se jako na potvoru zakouká do mladší ze sester, která se má zrovna vdávat a pozve celou rodinu k londýnskému dvoru. Ambiciózní starší Anna se ocitá ve svém živlu. Po oslnivém vzestupu popularity a následném společenském skandálu je sice na čas vyhoštěna do Francie, ale jen proto, aby se silnější a zkušenější zanedlouho vrátila a odloudila krále své sestře, která s ním zrovna čeká dítě a ze všech sil se modlí za mužského následníka. Anna se jako rozená manipulátorka velice rychle naučí ovládat muže a krále tlačí k rozvodu s Kateřinou Aragonskou, aby mohl hned vzápětí učinit královnu Anglie z ní. Její sestra Marie zatím králi porodí holčičku a on o ní definitivně ztratí zájem. Anna je nadána naprostým nedostatkem empatie, královu přízeň bere jako hlavní metu, o níž je třeba usilovat. City ostatních, byť by to byla její vlastní sestra, musejí v téhle nelítostné hře stranou. Navíc není ani schopná uvěřit tomu, že by její sestra mohla krále skutečně milovat.

Králova přízeň

Anně se skutečně podaří dosáhnout toho, že král Kateřinu zavrhne a vezme si za ženu jí, ale tím její tragedie začíná a ona si uvědomí, že není nejtěžší královu přízeň získat, ale udržet si ji. Najednou je zoufalá z toho, že není schopna dát králi dědice, že si král postupně začíná uvědomovat, k čemu ho dotlačila a konečně poznává, jak se asi musela cítit její sestra. Blíží se čas Annina porodu a ona stejně jako Marie doufá, že porodí syna, cítí to jako svou poslední šanci, neboť v králových očích se proměnila v manipulátorku bez skrupulí. Navíc se okolo ní nebezpečně stahuje kruh dvorských intrik, které by rády využily její slabosti a odstranili ji. Annu téměř zlomí porod, který dá život děvčátku. Zoufalá přemlouvá vlastního bratra, aby jí udělal další dítě, neboť král už s ní nechce spát. Všechno se jí hroutí a zoufalost její situace jí dá okusit to co musely cítit Kateřina Aragonská i její sestra.

Králova přízeň

Králova přízeň není klasickým historickým filmem. Reálie, kostýmy, výprava, dějinná data ani osobnosti nejsou tím oč tu běží. Je příběhem ambiciózní ženy, která se snaží uspět v mužském světě. Jejími prostředky jsou ryze ženské zbraně, kterými se snaží upoutat k sobě nejmocnějšího muže Anglie. V dalším plánu se film věnuje vývoji vztahu dvou sester odlišných povah, které rozdělí láska k jednomu muži, přestože jim ve svém důsledku připraví podobně tragický osud. Každá z nich je odmalička vychovávaná k tomu, aby v dospělosti co nejlépe uspěla. Mladší a mírnější Marie touží po poklidném rodinném životě s mužem, jemuž ji už v dětství zaslíbila rodina, její schopnost empatie a citová stálost ostře kontrastují se sestřinou extroverzí, manipulátorstvím a citovou povrchností. Ani Anna však není vylíčena jako záporná postava, jen ji její ambice a touha po úspěchu, k níž byla odmalička vedena, nutí jít bezcitně přes překážky. Ke skutečným hodnotám pak dospívá v momentě, kdy pod tíhou osudu přichází na to, že společenský úspěch štěstí nepřináší a nikdo nežije ve vakuu.

Králova přízeň

Obě sestry Boleynovi jsou díky Natalii Portman a Scarlett Johansson brilantně zahranými postavami, neschematickými s komplexní psychikou, která u každé z nich projde složitým vývojem. Stejně tak Eric Bana, který představuje Jindřicha VIII., ztvárnil skvělou roli panovníka, jenž touží po historickém úspěchu a zoufale potřebuje dědice. Jeho manželství se starší královnou je nešťastné a tak vyhledává společnost četných žen až k osudové Anně, která ho vmanipuluje do činů, kvůli nimž chvílemi nesnáší sám sebe.

Králova přízeň

Králova přízeň je historicko-psychologickým dramatem se strhující režií a působivými hereckými výkony. Vyhrocené scény u obou porodů a závěrečné exekuce jsou natolik silné, až diváka zamrazí. Pokud nepotřebujete ve filmu akci od začátku do konce, ale přesto si chcete vychutnat film, který má spád, je pro vás Králova přízeň tou správnou volbou.

Králova přízeň

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD flash trailer, Blu Sky Film, detail filmu na webu MFF Karlovy Vary

Králova přízeň (The Other Boleyn Girl) drama / historický / romantický, Velká Británie, 2008, 115 min

Režie: Justin Chadwick, scénář: Peter Morgan,románová předloha: Philippa Gregory, produkce: Alison Owen, Scott Rudin, kamera: Kieran McGuigan, hudba: Paul Cantelon, střih: Paul Knight, Carol Littleton

Hrají: Natalie Portman (Anna Boleynová), Scarlett Johansson (Mary Boleynová), Eric Bana (král Jindřich VIII. Tudor), Jim Sturgess (Georg Boleyn), Kristin Scott Thomas (Lady Elizabeth Boleynová), Mark Rylance (Sir Thomas Boleyn), Ana Torrent (Kateřina Aragonská), Juno Temple (Jane Parkerová), Eddie Redmayne (William Stafford), Oliver Coleman (Henry Percy)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio