Král David v Ostravě. Streamujte proslulé Honeggerovo dílo z MHF Leoše Janáčka

24. červen 2019

Poslechněte si mimořádné uvedení jednoho z nejpůsobivějších hudebních děl 20. století. Oratorium Artura Honeggera zaznělo 30. května na ostravském Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka ve výborném pěveckém obsazení.

Ačkoli Honegger později napsal několik jiných oratorií – odvážnějších a náročnějších –, nic nezastínilo proslulost Krále Davida. Jde o zcela mimořádné dílo, ve kterém dokázal spojit prostoru a vznešenost, moderní zvuk i srozumitelnost. „Ilustroval jsem toto drama, jako když rytec doprovází obrázky kapitoly nějaké knihy,“ komentoval lakonicky svou práci s biblickou předlohou autor. 

Proslulá kompozice vznikla z roku 1921 na slova Reného Moraxa, který vedl poloamatérskou přírodní scénu ve Švýcarském Joratu. O tři roky později ji teprve třicetiletý skladatel přepracoval na oratorium.

Oratorium Artura Honeggera Král David, recitoval Jaromír Meduna

Sólové party byly tentokrát svěřeny Kateřině Kněžíkové, Markétě Cukrové a Martinu Slavíkovi, podstatnou měrou se na silném vyznění podílel Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem. Recitoval Jaromír Meduna.

Pořadatelé připomněli, že tuto skladbu chtěl už před čtyřiceti lety uvést dirigent Otakar Trhlík. Biblický námět se ale politické reprezentaci nehodil, dirigent byl bez udání důvodu hospitalizován a koncert zrušen.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.