Kousky svobody pro celý svět. Dánsko-vietnamský umělec rozložil sochu Svobody na 300 částí

24. duben 2018

Výstava vietnamsko-dánského umělce Danha Vo, která je nyní v Guggenheimově muzeu v New Yorku, propojuje politické dějiny s osobními vzpomínkami na emigraci umělcovy rodiny z Vietnamu do Dánska. Tematizuje tím, jak geopolitické zájmy vytvářejí identitu, ať už osobní nebo kolektivní.

Výstava nazvaná Take My Breath Away představuje první obsáhlejší přehlídku umělce Danha Vo ve Spojených Státech. Na výstavě jsou jak díla, která vytvořil během posledních patnácti let, tak i několik nových projektů vytvořených přímo pro prezentaci v Guggenheimově muzeu. V Česku jsme zatím neměli možnost jeho práce vidět, ale Danh Vo patří mezi umělce, kterým bude svět v následujících letech bezpochyby věnovat pozornost. Nápaditě totiž poukazuje na neviditelné sociokulturní vlivy a politické podmínky ovlivňující svět, ve kterém žijeme.

Název výstavy Take My Breath Away odkazuje k písni z filmu Top Gun, kterou v osmdesátých letech ocenila americká filmová akademie Oskarem. Film byl ve své době natolik oblíbený, že se díky němu údajně zvýšil počet přihlášek do americké armády. Danh Vo patří mezi umělce, kteří často pracují s kulturními odkazy, nalezenými předměty, cizími artefakty, nábytkem nebo historickými dokumenty. Upozaďuje tradiční roli umělce jako toho, kdo vytváří původní originální díla. Často vystupuje zároveň jako kurátor, sběratel, architekt výstavy, fotograf, historik, archivář nebo svébytný archeolog.

Otec a syn

V ikonické točité budově Guggenheimova muzea, kterou navrhl architekt Frank Llloyd Wright, Danh Vo vytvořil několik architektonických zásahů. Odstranil kryty z průhledů, aby lépe vyniklo přirozené denní světlo, které na ochoz vrhá stíny. Věnoval se i takovým detailům, jako je výběr květin v interiéru muzea. Další intervencí do budovy je nápis Fabulous Muscles Take My Breath Away ručně vyrytý na vstupní výlohu. O realizaci tohoto díla se postaral umělcův otec, který je jeho častým spolupracovníkem, neboť absolvoval mnoho hodin výuky krasopisu, což bylo pro jeho generaci ve Vietnamu typické.

V jednom z předešlých děl Danh Vo požádal svého otce, aby přepsal dopis francouzského misionáře z poloviny devatenáctého století. List byl původně odeslán z Vietnamu těsně tím, než byl misionář popraven. Tímto způsobem se snaží propojovat osobní deníkové záznamy s historickými událostmi.

My lidé

Výstava Cecile B. Evans nabízí frustrovaného architekta i oživlé květiny

záběr z videa AMOS‘ WORLD: Episode One, 2017

Ve vídeňském muzeu moderního umění MUMOK právě probíhá samostatná výstava americko-belgické umělkyně Cecil B. Evans nazvaná Amos‘ World.

Mezi nejznámější projekty, které Danh Vo vytvořil, patří práce nazvaná We the People. Jedná se o sochu Svobody v reálném měřítku rozloženou na více než tři sta částí. Jednotlivé části sochy jsou vyrobené z měděných plátů o síle 2 mm. Některé kusy jako je ruka nebo detaily obličeje jsou jednoduše rozpoznatelné, zatímco jiné, například záhyby drapérie působí abstraktním dojmem.Rozmístění těchto objektů v prostoru galerie nechává umělec pouze na instalační četě. Vybrané části jsou vystaveny buď jednotlivě, anebo jako větší celek. Nikdy však nebudou k vidění všechny na jednom místě. Rozložená svoboda tak cestuje po celém světě. Projekt trval pět let a byl natolik finančně náročný, že celá výroba byla přesunuta do levných řemeslnických dílen v Číně.

Výstavu v New Yorku můžete stihnout do 9. května.

Celý záznam ArtCafé, které se věnovalo filmové hudbě a festivalu Film Music Prague, si můžete poslechnout zde:

autor: Martina Holá
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.