Koncert ke Dni studentstva: Poslechněte si proslovy Joachima Gaucka, Petra Pitharta a Zdeňka Hazdry

18. listopad 2019

Koncert ke Dni studentstva spojil Beethovena, Dvořáka, Suka a Janáčka s proslovy Joachima Gaucka, Petra Pitharta a Zdeňka Hazdry.

Symbolický program nabídla Česká studentská filharmonie v předvečer slavnostního 17. listopadu. Meditace na chorál svatý Václave od Josefa Suka vznikala už během První světové války. Dvořákova předehra Můj domov vznikla ještě dříve a mistrně zpracovává téma budoucí československé a české státní hymny.

Z Beethovenova díla zazněla druhá polovina jeho Osudové symfonie – tedy temně dramatická třetí a vítězná čtvrtá věta. Beethoven se inspiroval ideály francouzské revoluce, která vypukla v roce 1789, takže má vlastně také výročí – a změnila ducha Evropy na dalších více jak dvě stě let. A nakonec Symfonietta, Janáčkovo dílo stáří a životního štěstí spojené s duchem První republiky.

Koncert moderovaný z pódia v Rudolfinu Davidem Marečkem doplnil krátký proslov historika Zdeňka Hazdry, ředitele spolupořádajícího Ústavu pro studium totalitních režimů.

Koncert České studentské filharmonie ke Dni studentstva se konal 16. listopadu 2019 v pražském Rudolfinu. Na snímku je bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart při projevu

A proslovy dvou hlavních hostů. Nejprve Joachima Gaucka, německého prezidenta v letech 2012 – 2017, původně evangelického pastora a hlavně bojovníka za lidská práva a zakladatele tzv. „Gauckova institutu“, zaměřeného na zločiny východoněmecké tajné policie Stasi. Také díky němu je hlas dnešního Německa jednoznačně hlasem lidskosti a humanity.

Po přestávce hovořil Petr Pithart, někdejší předseda České vlády, senátor, disident a publicista. V proslovu připomněl, kolik zajímavých historických i současných témat a paradoxů se v této chvíli setkává. Citoval svého oblíbeného Ralfa Dahrendorfa a upozornil, že cesta ke svobodě se počítá na desetiletí.

V přestávce jsme procházeli aktuální výstavu v předsálí Rudolfina, věnovanou angažmá České filharmonie během listopadu a prosince 1989. Kromě kurátora Jakuba Jareše a pamětník, kontrabasisty Jakuba Waldmanna, uslyšíte unikátní historické dokumenty: četbu prohlášení orchestru Radovanem Lukavským, dopis kardinála Tomáška přednesený Rudolfem Hrušínským i osobní poděkování Václava Havla za památný koncert pro Občanské fórum 14. 12. 1989.

Českou studentskou filharmonii dirigoval mladý dirigent Robert Kružík, koncertem provázel ředitel pořádající České filharmonie David Mareček.

Spustit audio