Koncert České filharmonie bez střechy nad hlavou

24. červen 2014

Česká filharmonie dnes pořádá slavnostní koncert pod širým nebem. Součástí večerního programu na pražském Hradčanském náměstí je i křest nejnovější nahrávky kompletu všech devíti symfonií a tří koncertů Antonína Dvořáka.

Česká filharmonie uzavře svou 118. sezonu v červnu v pořadí již druhým koncertem pod otevřeným nebem. Na Hradčanském náměstí v Praze vystoupí pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka čtyři mladí talentovaní sólisté, kteří v listopadu 2013 uspěli v konkurzu Zahraj si s Českou filharmonií.

Ještě před hlavním večerním koncertem se na pódiu představí ve třech vystoupeních orchestr složený ze studentů základních uměleckých škol z Čech i Moravy pod vedením dirigenta Ladislava Ciglera. Společného projektu ČF a Asociace základních uměleckých škol ČR se zúčastní i hráči České filharmonie.

Součástí večera bude křest i charita

Po třiceti dvou letech se Čeští filharmonikové vrátili k symfonickému dílu Antonína Dvořáka. Pod vedením současného šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka nahráli všech devět Dvořákových symfonií a ve spolupráci se špičkovými světovými sólisty také tři Dvořákovy koncerty: klavírní, houslový a violoncellový. Jedinečná nahrávka vychází na labelu Decca Classics a večer ji první český orchestr pokřtí.

Na letošním Open air koncertu podpoří Česká filharmonie Linku bezpečí, sdružení věnující se krizové intervenci dětí a mládeže. Na jeho konto bude možné přispívat formou DMS během přímého přenosu na ČT art, který začne ve 20:20 hod. Večerem provází moderátor Jan Budař.

Jakou hudbu dnes uslyší Hradčanské náměstí?

Odpolední koncerty (15:00 / 16:30 / 18:00):

Bedřich SMETANA: Hubička – předehra Antonín DVOŘÁK: Slovanský tanec č. 6 D dur „Sousedská“, op. 46 Bedřich SMETANA: Polka z opery Prodaná nevěsta Antonín DVOŘÁK: Symfonie č. 9 e moll „Novosvětská“, op. 95 (I. věta: Adagio – Allegro molto)

Večerní koncert (20:20):

Antonín DVOŘÁK: Karneval (předehra) Carl Maria von WEBER: Klarinetový koncert č. 1 f moll op. 73 – 2. a 3. věta Ney ROSAURO: Koncert pro marimbu a orchestr č. 1 – 3. a 4. věta Bedřich SMETANA: Skočná z opery Prodaná nevěsta Jan Nepomuk HUMMEL: Koncert F dur pro fagot a orchestr – 2. a 3. věta Jacques IBERT: Concertino da camera Antonín DVOŘÁK: Slovanský tanec č. 15

autoři: Petr Gojda , Karel Kratochvíl , Markéta Kaňková
Spustit audio