Koncert bez hranic: Ikona americké nové vlny Patti Smith a hold historii blues a soulu v podání Jonathana Jeremiaha

16. leden 2022

Dnešní Koncert bez hranic na Vltavě bude patřit mezigeneračnímu přístupu k autorskému kytarovému písničkářství čerpajícímu z americké popkultury.

Patti Smith a její děti

V rámci oslav 50. výročí francouzské rozhlasové stanice FIP vystoupila loni 7. října v pařížském Panthéonu Patti Smith. Na koncertě ji doprovodily její děti – dcera Jesse Paris na klavír a syn Jackson na kytaru.

Ve čtvrté a páté skladbě uslyšíme také basistu Tonyho Shanahana. Kromě skladeb Wing, Grateful a My Blakean Year, které se objevují na albech z 90. let a z přelomu tisíciletí, Patti Smith připomněla také výročí narození Boba Dylana jeho písní One Too Many Mornings. Závěr vystoupení pak patřil hymně People Have the Power, které akustické provedení s klavírem dodalo na obsahové naléhavosti.

Zastřený vokál a křehká kytara

Jonathan Jeremiah se narodil v roce 1980 v Londýně a jako aktivní muzikant poté žil v různých evropských městech. Na svém kontě má dosud čtyři studiová alba, posledním je zatím Good Day z roku 2018.

Ve své autorské tvorbě čerpá z hudební tradice blues, soulu a funky. V aranžích skladeb se jeho zastřený vokál a křehká akustická kytara barevně dobře doplňuje s rockovou elektrickou kytarou, groovy rytmikou a živou smyčcovou sekcí. Už v roce 2011 spolupracoval Jeremiah s nizozemským Metropole Orkestem, se kterým pak také nahrál své druhé album Gold Dust.

Jeho koncert z února roku 2019 v mnichovském klubu Storm v sobě tedy spojuje epické smyčcové plochy a šedesátkový retro sound s ryzím kytarovým písničkářstvím.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal ,
Spustit audio

Související