Klan létajících dýk

28. duben 2005

Píše se rok 859 a v Číně vládne dynastie Thang, která již delší dobu upadá. Císař není schopen vládnout a císařské úřednictvo i mocenský aparát jsou zkorumpované. Po celé zemi se šíří ohniska nepokojů a vznikají i četné povstalecké armády. Jednou z nich je Klan létajících dýk, který je již dlouho trnem v oku místním úřadům.

Jeho moc neustále vzrůstá navzdory tomu, že se císařským agentům podařilo zavraždit tajemného vůdce klanu. Je jasné, že klan má nové vedení, a tak Leo a Jin - vojenští velitelé oblasti Fentingan - dostanou rozkaz polapit nového vůdce do deseti dní. Jejich jedinou stopou je podezření na krásnou novou tanečnici v pivoňkovém pavilónu Mei (Ziyi Zhang). Nastraží na ni důmyslnou past, kapitán Leo Mei zatkne a kapitán Jin předstírá, že je potulný bojovník Vítr a zachrání ji. Doufá, že se při společném útěku dostane na stopu tajemnému vůdci Klanu létajících dýk, během tří dnů se však do sebe zamilují. Tím začíná milostná tragedie mladé dvojice, z níž každý stojí na opačné straně válečného konfliktu, který se odehrává na pozadí, Mei je navíc zaslíbená jinému muži, který ji stále miluje a nehodlá se jí vzdát.

Režisér Zhang Yimou byl doposud známý více svými portréty Číny, které vynikají dokonalými scenériemi a prosluly svou vizuální stránkou. Netají se svým zájmem o filmy věnující se bojovým uměním, ale označuje se spíše za milovníka žánru než za jeho znalce, a to je poměrně trefná charakteristika v souvislosti s Klanem létajících dýk. KLD totiž rozhodně není filmem o bojovém umění, akrobatické kousky, ladné bitky ve stylu kung-fu i speciální efekty mu slouží pouze jako kulisa pro dvě roviny příběhu, z nichž jedna je milostná a druhá společensko-politická. Tyto dvě roviny jsou navzájem propleteny i díky tomu, že právě ústřední milenecká dvojice Mei a Jin je rozdělena společenskými i politickými názory, které se stanou podružné až s rodícím se milostným vztahem. Přestože námět zní poměrně zajímavě, není Klan létajících dýk dobrým filmem. Hlavní zásluhu na tom má režie. Zhang Yimou stvořil unikátní žánrový pelmel a příběh lásky dvou lidí, které dělí jejich původ i názory, se rozhodl okořenit bojovým uměním. Bohužel však právě tyto pasáže jsou poměrně slabé. Místo toho, aby do děje vnášely akci, jsou vyumělkované, působí spíše snově a v některých momentech vyvolávají přílišným množstvím speciálních efektů dojem natolik absurdní, že se téměř neubráníte smíchu (například potyčka v bambusovém háji).

Fabule příběhu je značně inkoherentní. Scenáristická dvojice Feng Li a Bin Wang uvede diváka do historicky neklidné doby a hodí mu udici v podobě boje dvou znepřátelených stran. Milostná rovina krystalizuje paralelně s ním, až se nakonec zcela chopí vesla a divák skončí v naprosté nevědomosti, jak je to vlastně s oním bojem, který ho na počátku zaujal. Konec je vůbec největší slabinou filmu, neřeší totiž absolutně nic, nepřinese vyústění nesmiřitelného boje, nenabídne žádnou katarzi, a jeho tragické ladění vyznívá asi tak osobně jako hlas ozvěny. Zanechá dojem zmatku a nedořešenosti a o tom, že jde skutečně o konec, vás přesvědčí až příchod titulků, v nichž marně hledáte "konec prvního dílu".

00276378.jpeg

Naopak silnými stránkami Klanu létajících dýk jsou bezesporu herecké výkony a kamera, která je občas sice trochu statická, ale nabízí až neuvěřitelně jímavé a barevné záběry přírodních scenérií, které se příjemně sledují, ale také dost srážejí tempo filmu. Ziyi Zhang (Mei) a Takeshi Kaneshiro (Jin) předvedli jako ústřední milostná dvojice emotivní herecký výkon. Obzvlášť pak Ziyi Zhang, která své kvality ukázala již v cenami ověnčeném snímku Tygr a drak a z níž vyrůstá skutečně vynikající herečka.

Klan létajících dýk je filmem vytvořeným v naději, že se sveze na vlně popularity, kterou tomuto žánru získaly již zmíněný "Tygr a drak" a "Hrdina" Zhanga Yimou. Klanu ovšem schází kvalitní scénář a ani režie se tentokrát příliš nepovedla.

Klan létajících dýk (Shi Mian Mai Fu) 2004 Režie: Zhang Yimou; scénář: Feng Li, Bin Wang; kamera: Xiaoding Zhao; hudba: Shigeru Umebayashi; střih: Long Cheng; producent: William Kong. Délka: 119 min.

Hrají: Ziyi Zhang (Mei), Andy Lau (Leo), Takeshi Kaneshiro (Jin), Dandan Song (Yee).

Internet: www.houseofflyingdaggers.com; www.hce.cz

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.