Katarína Gatialová: Média jsou magické záznamy naší paměti

2. květen 2018

V Národním filmovém archivu je Katarína Gatialová ředitelkou sekce neaudiovizuálních sbírek. V rámci její pracovní agendy se ona stala tím pracovníkem NFA, který dostal na starost péči o výjimečný objev: sérii audiovizuálních záznamů procesu s Rudolfem Slánským.

Začátkem března se v továrně ve středních Čechách našlo dvacet beden, které obsahovali záznamy tohoto procesu. Šlo o filmové pásy stejně jako magnetonový zvukový záznam. Snažíme se tedy vše okamžitě digitalizovat a představit veřejnosti a posléze docílit toho, aby byl záznam prohlášen za národní kulturní památku.

Krom práce v NFA je Katarína Gatialová známá na experimentální elektronické scéně pod uměleckým jménem Jano Doe.

Přínos záznamu procesu se Slánským? Můžeme slyšet hlasy a vycítit atmosféru, říká historik

Rudolf Slánský před senátem státního soudu v Praze. Ve dnech 20. až 27. listopadu 1952 se konal proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským

Přes 60 hodin zvukového záznamu z vykonstruovaného soudního procesu s Rudolfem Slánským a jeho 13 spoluobviněnými je volně k poslechu na webu Českého rozhlasu.  Unikátnímu nálezu zvukových a filmových záznamů je věnován i speciál Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus.

“Mě osobně fascinují média a záznamové technologie, zejména pak vazba mezi analogovým záznamem a záznamem digitálním. Osobně si myslím, že nejtěžší, co nás s práci s archiváliemi čeká, je naučit se pečlivě uchovávat digitální záznamy. Filmový pás je jednoduchá a trvanlivá technologie, digitální média se však každou chvíli mění. Je důležité s nimi nakládat tak, abychom je uměli přečíst i za řadu let. Médium je magie a to co obsahuje, je naše paměť”.

autor: Bohdan Bláhovec
Spustit audio