Karel Špelina, dlouholetý violista České filharmonie, souborů Ars rediviva a Klavírního kvarteta B. Martinů, pedagog Pražské konzervatoře

10. listopad 2016

V České filharmonii působil Karel Špelina dlouhých 39 let. Když po úraze musel odejít v roce 2002 z postu vedoucího skupiny viol, s chutí a velkou erudicí se ještě sedm let věnoval práci ve filharmonickém archivu.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Stejnou práci vykonává dodnes v Pražském filharmonickém sboru a objevuje dosud neznámé stránky jeho historie – do vysílání přinese některé zajímavé ikonografické materiály získané během této mimořádně zajímavé, a také mimořádně záslužné činnosti.

Karel Špelina nedávno oslavil neuvěřitelné osmdesátiny – a pořad tak byl malou gratulací této vynikající postavě české hudební kultury.

V pořadu ovšem vzpomínal především na své působení v slavných komorních tělesech, v souboru Ars rediviva a Klavírním kvartetu Bohuslava Martinů.

Jako vynikající sólista premiéroval řadu skladeb soudobých autorů, zejména svého přítele Zdeňka Lukáše, který napsal na dvacet kompozic inspirován právě Špelinovým uměním – některá z nich v pořadu zazní.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio