Juan Villoro: Viníci

7. květen 2019

Povídka mexického spisovatele o snaze dosáhnout lepšího života, spojeného s odchodem do USA. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Juan Villoro se narodil roku 1956 v Mexiku. Kromě románové tvorby se věnuje povídkám a esejím a v posledních dvou dekádách se dočkal celé řady literárních ocenění především ve španělsky mluvících zemích. Publikovat však začal již z kraje 80. let minulého století. Vedle univerzity v Mexico City vyučuje literaturu pohostinsky i v USA na Yaleově a Princetonské univerzitě.

Právě snaha dosáhnout lepšího života, spojeného s odchodem do USA, je obsažena i v povídce Viníci, pocházející ze stejnojmenného souboru, který v Mexiku vyšel roku 2007 (v češtině byla dosud otištěna pouze titulní povídka v časopise PLAV). Hrdiny cyklu pojí téma zrady. Někteří jsou viníci a jiní oběti. Platí to i pro bratry, kteří pracují na filmovém scénáři – o nich uslyšíme dnes.

Na dobrý film to nestačí, ale producenta to nadchne.

Villorovo renomé mezi odbornou veřejností je bez diskuze. Přesto až v posledních letech dosáhl většího ohlasu u širšího publika. Doufejme, že se jeho pozoruhodného díla ujme v budoucnu i některý z českých nakladatelů.

Účinkuje: Radúz Mácha

Překlad: Helena Vepřeková
Připravil: Petr Šmíd
Režie: Izabela Schenková

Natočeno v roce 2019.

autoři: Petr Šmíd , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio