Jsme zahlceni fotografiemi. Přijeďte do Broumova na první sympozium ilustrace

28. březen 2019

Od soboty hostí broumovský klášter první Sympozium ilustrace. Návštěvníkům nabízí možnost nahlédnout pod ruku ilustrátorům, přehlídky animovaných filmů a únik z Prahy.

Dvoutýdenního sympozia se zúčastní šestice ilustrátorůvčetně Michala Bačáka, Ilustrátora roku v rámci cen Czech Grand Design 2016 nebo Terezy Šcerbové vyznamenané dvakrát Zlatou stuhou. „Snažili jsme se vybrat stylově různorodé ilustrátory, promíchat uznávané osobnosti i začínající tvůrce a také jsme chtěli, aby to byla dobrá patra,“ přibližuje výběr pozvaných ilustrátorů jedna z organizátorek sympozia Věra Veselá ze spolku Czech Illustrators.

Chtěli jsme vyvézt kulturu z Prahy, ne všechno se musí dít právě tam.
Věra Veselá

„Pro ilustrátory je podle mě nejdůležitější ta příležitost koncentrovat se během sympozia na volnou tvorbu. Většina ilustrátorů pracuje na volné noze a dokážu si představit, že pro ně může být docela těžké si najít čas na vlastní tvorbu. Chtěli jsme jim dopřát možnost odjet z Prahy a vymanit se z běžného rytmu. A také je to příležitost ke sdílení pracovních zkušeností, což se vám nenabízí každý den,“ vysvětluje přínosy sympozia Veselá.

Dávat prostou radost

„Čeká nás tam s Alionou Baranovou animační workshop pro děti, kdy budeme technikou pixelace rozpohybovávat lidské tělo,“ říká jedna z účastnic, animátorka Veronika Zacharová ze studia Krutart.

Veronika Zacharová: Kraj

Návštěvníci mohou během sympozia navštívit ilustrátory nejen v zahradě, ale i v dalších prostorách kláštera. „Ze zkušenosti vím, když mě lidé navštěvují v ateliéru, že kontakt s umělci je pro ně zábavný, přínosný. A většinou se spolu vždycky nějak skamarádíme,“ doplňuje ilustrátorka a malířka Tereza Ščerbová

Ilustrace lidi zajímá. Je mi líto spíš fotografie, kterou jsme zahlceni.
Tereza Ščerbová

„Baví mě mytologie a vytváření vlastního světa a bytostí.

Maria Makeeva: Jezdec světle modrý

Baví mě ženská tematika, lidská tvář a lidské tělo propojené s různými náboženstvími a symboly – zkrátka tím, co se vynoří z podvědomí,“ říká o své volné tvorbě Ščerbová. „Animák si člověk pro radost jen tak neudělá. Ve své volné tvorbě zůstávám u organických statických obrázků. Nevěnuju se žádným těžším tématům. Nemám potřebovat komentovat třeba politickou situaci. Chci, aby moje tvorba dělala lidem prostou radost, protože mám pocit, že ve světě se děje dost závažných věcí,“ myslí si Zacharová.

Jak se oživuje klášter

„První kláštery v Evropě sloužily k předávání antické moudrosti do nových dob. Osobně vnímám kláštery jako centra, která v sobě nesou řád a tradici pátrání po tom, co je moudré,“ říká podnikatel a zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska Jan Školník, kterému se podařilo oživit broumovský klášter a upevnit jeho postavení na kulturní mapě Česka. V roce 2017 pak získal v anketě Via Bona titul Filantrop dvacetiletí. „Na začátku našeho působení v klášteře před 15 lety jsme dostali radu, aby jeho budoucí funkce byly co nejblíže těm historickým, které byly čtyři: duchovní, kulturní, vzdělávací a hospodářské centrum. My, coby občanské sdružení, jsme si vybrali kulturní a vzdělávací tradici a začali jsme ji cíleně rozvíjet,“ dodává Školník.

Sympozium ilustrace, které pořádá neziskový spolek Czech Illustrators a festival ilustrace LUSTR, ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov, proběhne od 30. března do 13. dubna.

Jaké postavení má ilustrace v Česku a nechybí ilustrátorům odborná kritika? Poslechněte se celé ArtCafé s hudbou Jiřího Špičáka, s nímž jsme se ohlédli za anglicko-francouzskou legendární kapelou Stereolab:

autor: kult
Spustit audio

Související