J. S. Machar: Konfese literáta. Otakar Brousek st. jako český básník vzpomíná na studentská léta

26. prosinec 2023

Ryze osobní vzpomínky básníka, prozaika, publicisty i aktivního politika v období první republiky na jeho studentská léta. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Otakar Brousek
Připravila: Anděla Dvořáková
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Pavla Schönová
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 1994

Český básník, prozaik, satirik, publicista a spoluautor Manifestu České moderny (1895) Josef Svatopluk Machar (29. 2. 1864, Kolín – 17. 3. 1942, Praha) patří ke spisovatelům, kteří zažili život na čtenářském výsluní i čtenářský nezájem. Je autorem třiceti básnických sbírek a přesto jeho kariéra po roce 1918 už byla spojena hlavně s politikou – stal se národně demokratickým poslancem a posléze generálním inspektorem československé armády.

Konfese literáta (1901) představují významné svědectví o době Macharova mládí a o jeho literárních počátcích. Jeho vzpomínky jsou v pravém slova smyslu konfesemi – tedy knihou nejryzejšího lidského vyznání, tak osobního a pravdivého, že pro ni nemůžeme nalézt vzor, se kterým bychom ji mohli srovnávat.

Tento neopakovatelný zpovědní ráz Konfesí literáta vyrůstá z Macharovy niterné potřeby sdělit pravdu o sobě a odhalit tak zrod své vlastní osobnosti, lidské i umělecké. Své Konfese psal Machar spontánně, s vášnivým odporem k pokrytectví, a sledoval jediný cíl: objevit ve vzpomínkách vnitřní logiku svého životního běhu a nalézt zároveň doklad pro své pozdější umělecké názory a životní postoje.

autor: Anděla Dvořáková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.