Josef Opatrný: Neznámou Amerikou k Pacifiku za 2500 dolarů

27. prosinec 2017

Víc peněz na dvouletou expedici, která měla najít cestu obrovským neprobádaným územím Severní Ameriky k Tichému oceánu, prezident Thomas Jefferson od Kongresu nezískal, říká historik Josef Opatrný, autor právě vydané knihy Splněný sen majora Rogerse.

Výprava, kterou v letech 1804 až 1806 podnikli z Jeffersonova popudu dva příslušníci americké armády, Meriwether Lewis a William Clark spolu s dalšími účastníky expedice, je dnes považována za jeden z největších úspěchů americké vědy. Kromě nalezení cesty po vodních tocích měli totiž Lewis a Clark zkoumat faunu, flóru a topografii neznámých území, zpracovat mapy, podnikat astronomické výzkumy, studovat život indiánů, s nimiž by se setkali, a jejich ochotu k obchodní výměně.      

Přitom ani jeden z nich neměl vědecké vzdělání. „Lewis byl typický hraničář, lovil od svých osmi let,“ říká profesor Opatrný. „Byl to neobyčejně schopný muž s velkým zájmem o živou přírodu. Prezident Jefferson si ho vzal do Bílého domu jako svého osobního tajemníka a vzdělával ho ve vědeckých ambicích.“ Clark byl profesionální voják, staral se o praktický chod výpravy. Po expedici se stal významným vládním úředníkem pro indiánskou politiku.

Spolu s vědeckými schopnostmi museli členové expedice osvědčit neobyčejnou fyzickou zdatnost a zvládnout četná úskalí plavby na kánoích.

Anežka Charvátová: Ven ze stínu Garcíi Márqueze

Anežka Charvátová, překladatelka

Jaká je současná kolumbijská literatura? „Stále v ní existuje odkaz Gabriela Garcíi Márqueze – magický realismus. Nositel Nobelovy ceny García Márquez svého času zastínil všechny ostatní autory, přestože i v době jeho vrcholné tvorby byla v Kolumbii řada dobrých prozaiků,“ říká hispanistka a překladatelka Anežka Charvátová.

Vedle nalezení cesty k Tichému oceánu expedice zaznamenala několik dalších prvenství: při rozhodování o místě zimního pobytu hlasovala i sedmnáctiletá indiánka, Šošonka, žena jednoho z členů výpravy, a černošský otrok jednoho z vůdců. Výzkumníci jako jedni z prvních Američanů evropského původu ulovili bizona a vůbec poprvé medvěda grizzlyho.

Prof. Josef Opatrný vede Středisko iberoamerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jeho kniha Splněný sen majora Rogerse je první českou publikací o Lewisově a Clarkově výpravě.

Spustit audio