Josef Kroutvor: Benátky a jiné eseje

23. srpen 2019

Krátká zamyšlení básníka, esejisty a historika umění nejen z cest. Účinkují Dana Černá, Jiří Hromada a sám autor. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef Kroutvor (1942) patří mezi svrchované znalce kulturního a duchovního milieu střední Evropy. Dokáže velmi živě evokovat zaniklé epochy a plasticky portrétovat města i umělecké tvůrce. Vzpomeňme například na jeho knihy Pražský chodec, Jiří Sopko, Potíže s dějinami, Egon Schiele, Poselství ulice, Praha, město ostrých hran, Můj Mácha či Café fatal – mezi Prahou, Vídní a Paříží nebo vynikající soubor Potíže s dějinami, které svého času mimořádně oceňoval Bohumil Hrabal.

Kroutvor je však také autorem řady básnických sbírek a pozoruhodných poutnických esejů a cestovních črt, které míří na jih a ohledávají místa a krajiny, ležící za Alpami. Sem patří jeho knižní soubor Města a ostrovy, katalog k výstavě Cesty na jih i publikace věnovaná Benátkám, podmanivému a přízračnému městu na moři. Právě z té jsme vybrali úvodní text pro cyklus Eseje.

Spolu s Kroutvorem se dále zamyslíme nad dobrodružným životním příběhem františkánského bratra Oldřicha, který jako první Evropan navštívil Tibet. Budeme číst ze zápisků z cesty do jižní Francie, kde se vydáme po stopách českého malíře Otakara Kubína, a v poslední úvaze se necháme přenést do inspirativního prostředí kolem Attersee, největšího rakouského jezera, ležícího v předhůří Alp.

Kroutvorův esejistický styl je v současném českém prostředí nepřehlédnutelný – uměnovědná erudice se v něm spojuje s básnickým viděním a kreslířským postřehem, neodvozené přemýšlení s neokoralým jazykem.

  • Benátky
    Účinkuje: Dana Černá
    Připravil: Miloš Doležal
    Režie: Jaroslav Kodeš
    Natočeno v roce 2007.

  • Velký příběh misionáře Oldřicha z Pordenone a Tyrkysové jezero Attersee
    Účinkuje: Josef Kroutvor
    Režie: Vlado Rusko
    Natočeno v roce 2011.

  • Cesta do Simiane La Rotonde
    Účinkuje: Jiří Hromada
    Připravil: Miloš Doležal
    Režie: Vlado Rusko
    Natočeno v roce 2012.
autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.