John Dokes: Our Day

24. květen 2024

Nová deska amerického zpěváka Johna Dokese, která je složena ze standardů. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

(…) Můžete si říkat, vždyť nic nového nepřináší. (…) Ale na druhé straně – často to opakuji, mužských jazzových zpěváků je i ve světovém měřítku mimořádně málo. Takže díky za každého nového. Jakkoliv John Dokes už před touto deskou natočil tři jiné. Ale výbušnost dostala až tahle. I díky doprovodnému nonetu. Jisté ostřílenosti, kterou tento rodák z Little Rock v Arkansasu získal po přestěhování do centra dění, New Yorku. Kde se jako většina jemu podobných protloukal po tamních klubech, získával postupně zvětšující se pozornost a obrušoval svůj projev, než dospěl až k tomuto vycizelovanému albu. Které nás může naprosto potěšit, doplnit naše ohlédnutí za zdánlivě bezstarostnými lety velkého jazzového projevu sinatrovského typu. (…)

autoři: Otakar Svoboda , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • Roxana Amed: Becoming Human

    Argentinská zpěvačka Roxana Amed vydala se svou sestavou novou desku. Má optimistický název Becoming Human – Stát se člověkem. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

  • Mike Zito: Life is Hard

    Americký bluesman Mike Zito vydal devatenácté řadové album ve své kariéře. Desku věnoval své předčasně zemřelé ženě Lauře. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

  • Lizz Wright: Shadow

    Nová profilová deska americké zpěvačky Lizz Wright. Hodnocení připravil Otakar Svoboda.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.