Jo Nesbø: Nemesis

5. květen 2019

Detektiv Harry Hole, kterého stvořil norský spisovatel Jo Nesbø, už patří mezi celebrity ve svém oboru. V příběhu Nemesis, podle které vznikl i stejnojmenný rozhlasový seriál, Harry Hole řeší nezvyklé bankovní přepadení. Ve stejnou chvíli umírá jeho bývalá milenka a on nevěří, že šlo o sebevraždu. Oba případy se začnou prolínat a Hole se musí vypořádat se stíny své minulosti. Na případ, který je pro něj nejdůležitější, tak opět nemá čas. V hlavní roli Igor Bareš.

Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jako Harryho Hola uslyšíte Igora Bareše, Oldřicha Kaisera v netradiční roli tajemného zločince, Magdadelenu Borovou, Lenku Vlasákovou a Tatianu Vilhelmovou jako Harryho profesní a životní partnerky, Jana Vondráčka jako policejního byrokrata, Davida Matáska v roli Harryho největšího soka.

Igor Bareš

I další obsazení je víc než slibné – Ladislav Frej, Matouš Ruml, Oldřich Vlach, Norbert Lichý, Kamil Halbich a další. Původní hudbu složil Marko Ivanovič. Seriál natočil režisér Aleš Vrzák, jehož inscenace získaly ocenění na domácích i zahraničních soutěžích.

Detektivky Jo Nesbøho patří k tomu nejlepšímu, co v současnosti tolik populární severská krimi nabízí. Jeho romány jsou temné, zápletky bohatě a nápaditě konstruované, napětí vzrůstá od první stránky a do té poslední nepolevuje.

Čtěte takéNorský spisovatel Jo Nesbø v Praze. Poslechněte si archivní rozhovor s překladatelkou jeho knih Kateřinou Krištůfkovou

Jo Nesbø (* 29. března 1960, Oslo) byl v mládí úspěšným prvoligovým fotbalistou, když si ale poranil šlachy, se sportem skončil. Vystudoval ekonomii a stal se z něj úspěšný finanční analytik a makléř, pracoval jako novinář, spolu bratrem založil a hrál v populární kapele Di Derre. Kromě detektivek je Nesbø autorem humoristických knih pro děti. Začal je psát, když se mu narodila dcera a jejich hlavním hrdinou je doktor Proktor.

Nesbøho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen v Norsku se jich doposud prodalo víc jak jeden a půl milionu.

Anglický rozhovor s Jo Nesbøm o zrodu Harryho Hola:

Harry Hole

Svérázného detektiva z tvrdé školy, tak trochu asociála Harryho Holea si většina čtenářů hned oblíbí. Není mu totiž cizí ironický nadhled, jeho životního outsiderovství je nám sympatické a zlidšťuje jeho kriminalistickou genialitu.

Harry Hole se poprvé objevil v románu Flaggermusmannen (Netopýr) z roku 1997. Kniha zaznamenala okamžitý úspěch a Jo Nesbømu vynesla cenu Rivertonprisen, kterou uděluje Klub Riverton za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou. Nesbø později obdržel cenu Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Další knihy s Harrym Holem v hlavní roli na sebe nenechaly dlouho čekat: 1998 Kakerlakkene (Švábi), 2000 Rødstrupe (Červenka), 2002 Sorgenfri (Nemesis), 2003 Marekors (Pentagram), 2005 Frelseren (Spasitel), 2007 Snømannen (Sněhulák) a 2009 Panserhjerte (Levhart), 2012 Gjenferd (Přízrak), 2013 Politi (Policie) a 2017 Tørst (Žízeň).

V roce 2008 vydal Nesbø další román s kriminální tematikou, jehož hlavním hrdinou byl Roger Brown. Kniha vyšla pod názvem Hodejegerne (Lovci hlav).

Poslechněte si rozhovor s Jo Nesbøm, který pro vltavský pořad Páteční večer Na stopě severské detektivky natočila v roce 2012 Zita Senková.

Osoby a obsazení: Harry Hole, vrchní komisař oddělení vražd (Igor Bareš), Halvorsen, strážmistr, jeho mladší kolega (Matouš Ruml), Moller, šéf oddělení vražd (Ladislav Frej), Ivarsson , šéf oddělení loupežných přepadení (Jan Vondráček), Gudmundson, zástupce šéfa oddělení loupežných přepadení (Pavel Tesař), Beáta Lonnová, specialistka na videoanalýzu (Magdaléna Borová), Karl Weber, šéf kriminalistické laboratoře (Oldřich Vlach), Tom Waaler, vrchní komisař (David Matásek), Aune, psycholog (Norbert Lichý), Ali, Holeho pákistánský soused a prodavač (Ctirad Götz), Trond Grette, její manžel (Kamil Halbich), Stine Gretteová, oběť přepadení, pracovnice bankovní pobočky (Lada Jelínková), Klementsen, vedoucí bankovní pobočky (Hanuš Bor), Anna Bethsenová, bývalá přítelkyně Harryho Holea (Tatiana Vilhelmová), Ráchel, současná přítelkyně Harryho Holea (Lenka Vlasáková), Oleg, její syn (Vít Říha), sousedka Tronda Gretteho (Růžena Merunková) a další

Překlad: Kateřina Krištůfková
Hudba: Marko Ivanovič
Dramatizace: Vít Vencl
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2013.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio