Jiří Horák: Očitý svědek

10. červen 2017

Dokumentární hra o vyhlazení Lidic a filmaři, který se stal jeho nedobrovolným očitým svědkem. Uslyšíte nejen historická fakta provázející lidickou tragédii, ale navíc i málo známé či dokonce záměrně zamlčované detaily. On-line k poslechu do pátku 16. června 2017.

Lidice 10. 6. 1942. Zleva velící důstojník SS Martin Wolf, dva armádní důstojníci, kameraman Franz Treml, filmový poradce NSDAP

Spisovatel a scenárista Jiří Horák (1940-2004), původně absolvent leteckého učiliště, později student scenáristiky na FAMU, byl autorem, který s oblibou vyhledával velká a osudová dramata v konkrétních historických událostech. Protože středem jeho zájmu byly moderní české dějiny, staly se jeho scénáře a náměty v době normalizace z ideologických důvodů nerealizovatelné. Horák byl autor navýsost poctivý a neuchyloval se - jako jiní, aby svá díla mohli vydávat - k deformaci dějin, zkreslování či přímo k zamlčování postav a událostí.

V době hroutícího se reálného socialismu v roce 1989 se podařilo v rozhlase prosadit jeho hru Přelíčení s občanem Havlíčkem. Byl k tomu nutný i kus občanské odvahy, protože Havlíčkovo Rakousko v mnoha reáliích nepříjemně připomínalo komunistické Československo.

Po pádu komunismu uplatnil Horák v rozhlase další scénáře a na dlouhou dobu se zde stal ojedinělým tvůrcem původních dokumentárních her. Hra Očitý svědek, jakkoli je hrou o vyhlazení Lidic, vycházela z jeho vlastních prožitků scenáristy, který se snažil nelehké a citlivé téma umělecky zpracovat. Ještě jako student se setkal s pedagogem FAMU Janem Kučerou. Ten v roce 1942 působil v tehdejším filmovém zpravodajství a spolu s kameramanem Čeňkem Zahradníčkem byli přinuceni v den vypálení Lidic přímo na místě pořizovat filmovou a fotografickou dokumentaci pro potřeby nacistů. Mnoho původně nesnímaného materiálu bylo později zničeno, v paměti obou mužů však zůstalo. Jiří Horák od Kučery získal cenné svědectví a zapojil je do své hry s mnoha šokujícími detaily, jež se v žádném jiném uměleckém zpracování neobjevily.

Osoby a obsazení: docent Kučera (Jiří Ornest), student (Martin Sobotka), Anna Maruščáková (Věra Slunéčková), Václav Říha (Jiří Langmajer), Heinrich Himmler (Jaroslav Konšal), Horst Böhme (Tomáš Töpfer), K. H. Frank (Ivan Gübel), Harald Wiesmann (Michal Pavlata) a další.

Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Karel Weinlich

Natočeno v roce 1992.

 

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio