Jiří Homola: Noc moudrých mužů. Hra z terezínského ghetta o volbě, která může znamenat smrt

4. květen 2021

V pochmurném prostředí terezínského ghetta se odehrává rozhlasová hra Jiřího Homoly Noc moudrých mužů. Příběh, v němž se během jedné noci musí muži z transportního oddělení rozhodnout, kdo z nich odjede s následujícím transportem, natočil režisér Ivan Chrz a do hlavních rolí obsadil Jiřího Ornesta, Karla Pospíšila, Zdeňka Žáka, Ladislava Hampla a Vladimíra Javorského. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Popper (Karel Pospíšil), Stein (Jiří Ornest), Zucker (Zdeněk Žák), Janowitz (Vladimír Javorský), Munk (Ladislav Hampl), důstojník (Philipp Kaspar Schenker), hlas (Petr Adler) a hlas (Jiří Plachý)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2011

Přestože si Jiří Homola vybral již mnohokrát zpracované téma holocaustu, dovedl si s ním zajímavě poradit. Děj své komorní hry zasadil do prostředí terezínského ghetta, konkrétně do transportního oddělení, kde několik mužů sepisuje donekonečna seznamy lidí určených k transportům na východ. Když se v jejich kanceláři objeví zaběhlý pes, vyvolá to zděšení, protože v Terezíně bylo zakázáno chovat domácí zvířata. Situaci zkomplikuje jeden z nacistických důstojníků. Ten psa objeví a chce ho zastřelit. Když se jeden z mužů psa zastane, přikáže, že ještě týž večer musí vybrat jednoho ze svého středu, který odjede s následujícím transportem.

Až do rána prožívají smutní hrdinové příběhu drama volby, která znamená smrt, nebo další přežití v ghettu. Který z nich pojede vstříc nejistému osudu, má nakonec rozhodnout soud, v němž je každý zároveň žalobcem i obhájcem.

Hra v roce 2010 uspěla v soutěži o nejlepší původní divadelní hru neuvedenou dosud na žádném jevišti – v rámci Cen Alfréda Radoka získala cenu Českého rozhlasu a následně byla natočena.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.