Jiří Grygar, astronom a popularizátor vědy

23. červen 2016

Hudební toulky životem aneb s Jiřím Grygarem nejen v Opavě.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

"Vážený pane redaktore, včera jsem měl životní zážitek na Smetanově Litomyšli, kde jsem za hromu a blesku mohl vyslechnout Mahlerovu 8. symfonii Es dur. Hraje se málokdy a málokde, protože je to monumentální oratorium pro 8 sólistů, 4 pěvecké sbory a plně obsazeny symfonický orchestr. Proto bych rád, kdybychom mohli zmínku o tomto díle, vysílaném rozhlasy několika zemí, v přímém přenosu připomenout."

Už sám tento e-mail dostatečně svědčí o tom, jak se astronom Dr. Jiří Grygar na vysílání Telefonotéky těšil a připravoval. Ostatně hostem v Telefonotéce byl už podruhé a jako vždy pečlivé poznámky k vybraným skladbám poslal již několik týdnů předem – a mj. v nich píše: „Tak mne napadlo, že v této Fonotéce trochu popíšu své hudební začátky. Vědomě jsem začal navštěvovat koncerty vážné hudby a opery v Opavě, a to od svých 10 let, díky svým hudbymilovným rodičům.“

Do Opavy a k hudebním láskám, které poznal právě tam, jsme se s Jiřím Grygarem vraceli v průběhu celého vysílání a přidali se k nám nejen diváci v Galerii Českého rozhlasu, ale po telefonu také Grygarovi kamarádi z Divadla Járy Cimrmana a letošní souputníci v jubileu Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka. A na závěr pořadu i Jiří Suchý, protože k Semaforu má Jiří Grygar blízko jako divák už od mládí a v semaforském hledišti nechybí ani dnes.

Pokrok vědy znamená, že vyvracíme to, co naši předchůdci považovali za důležité. Přirozeně, kdyby takové věci neoznačili jako důležité, tak bychom se je nesnažili opravit.

Je hodně důvodů, proč mám rád společně strávené chvíle s Jiřím Grygarem a jedním z nich je i lidská osobnost muže, který se zatím jako jediný Čech stal laureátem ceny UNESCO - Kalinga „za přínos k interpretaci úlohy vědy při službě společnosti, obohacování jejího kulturního dědictví a řešení problémů lidstva".

K významu popularizace vědy (nejen navzdory politické ideologii) se tehdy vyjádřil velmi trefně a jeho slova platí i po letech: „Jedním z nejzjevnějších známek veřejného odporu k totalitní indoktrinaci bylo pozoruhodné zvýšení zájmu o vědu. Populárně vědecké přednášky, knihy, rozhlasové a později i televizní pořady přijímalo publikum s téměř neuvěřitelným vzrušením. Lidé okamžitě rozpoznali, že poslání vědy je prosto ideologie a že je vskutku internacionální.“

Poslechněte si Telefonotéku s Jiřím Grygarem a poznáte nejen část jeho hudebního já, ale dozvíte se např. také např. o dalším ročníku výpravy na kolech po českých a moravských hvězdárnách, o vědeckých sporech kolem (ne)existence deváté planety naší sluneční soustavy a nebo o tom, že v roce, kdy se Jiří Grygar narodil byla udělena Nobelova cena za fyziku Victoru Hessovi za objev kosmického záření – které v duchu pokroku vědy – dnes podrobněji zkoumají Hessovi následovníci a mezi nimi i letošní stále aktivní osmdesátník Jiří Grygar.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.