Jerome Klapka Jerome: Tři muži na toulkách

Na úspěch Tří mužů ve člunu navázal autor volným pokračováním, ve kterém popisuje cyklistický výlet tří přátel po Německu, kdy zavítali i do Rakouska-Uherska a do Prahy. I v tomto vyprávění popsal hlavně veselé příhody z cesty, v závěru však vyjádřil i kritiku některých obyčejů v Německu panujících, například buršáckých soubojů a bezmezné poslušnosti vůči nejrůznějším předpisům a nařízením. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jerome Klapka Jerome se narodil roku 1859 v Anglii. Jméno Klapka dostal po maďarském revolucionáři György Klapkovi, s nímž se rodina Jeromova přátelila v době jeho anglického exilu.

Jeromovo dílo čítá 29 titulů – povídek, novel, esejí, úvah, vážných románů a divadelních her. Když vypukla první světová válka, přihlásil se Jerome do armády, ale nebyl přijat, protože mu bylo už pětapadesát let. Nabídl tedy své služby francouzskému Červenému kříži a jezdil po bojištích jako řidič ambulance. Po těchto otřesných zkušenostech už nic veselého nenapsal. Zemřel 14. června 1927 v Londýně.

V roce 1889 přinesl Jerome do redakce jednoho časopisu rukopis jakéhosi průvodce po horním toku Temže, který by připomínal historické události na jejích březích. Redaktorovi se rukopis zamlouval, nicméně přiměl jej (tehdy třicetiletého) aby podstatně zkrátil historické pasáže a namísto nich přidal veselé příhody třech veslařů, třech kamarádů George, Harrise, samotného Jeroma a jeho psa Montmorencyho. Pod novým titulem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) začal vycházet v časopisu seriál, který se pro svou obrovskou popularitu u čtenářů brzy dočkal i knižní edice. Sám autor byl takovým úspěchem překvapen.

Po deseti letech vydal volné pokračování s názvem Tři muži na toulkách. Žádné jiné jeho dílo se nestalo takovým bestsellerem jako vyprávění o „třech mužích“ a tyto dvě knihy zastínily ostatní tvorbu Jeroma Klapky Jeroma.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil

Režie: Olga Valentová
Připravila: Marta Kussová
Překlad: J. Z. Novák
Hudební spolupráce: Jiří Váchal

Natočeno v roce 1993.

Spustit audio