Jaroslav Tafel: Černí husaři. Zdeněk Řehoř jako úředníček Quidam, který zoufale čelí šílené nabídce

28. červenec 2024

Drobný úředník je zčista jasna oslovován neznámým generálem jako kníže a vyzýván, aby splnil své poslání, neznámá žena se k němu hlásí jako k manželovi a svádí ho ke společnému útěku. Svět, do kterého se ho snaží vtáhnout, je nejasný, dokonce životu nebezpečný. Mnoho světla nepřinese ani lékař citující s oblibou latinské klasiky. Jaroslav Tafel napsal hru Černí husaři v tíživé atmosféře roku 1970. Poslouchejte online čtyři týdny po odvysílání.

Průvodní slovo: Věra Pokorná
Osoby a obsazení: Quidam (Zdeněk Řehoř), Generál (Eduard Kohout), Marie (Marta Kučírková), Vincenc (Jiří Hurta) a doktor (Josef Patočka)
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1970

Jaroslav Tafel (1929 Bavorov – 1973 Praha) po maturitě na gymnáziu v Táboře sloužil tři roky u Pomocných technických praporů. Po krátkém redaktorském angažmá byl od roku 1957 na volné noze.

V původní tvorbě se věnoval především dětem. Rozsáhlá byla jeho spolupráce s rozhlasem. Je autorem her Hospoda na konci cesty, Podzim v Sabinských horách, Ibseniána a Černí husaři. Poslední Taflovou prací pro rozhlas byla osmidílná adaptace Dickensových Skvělých vyhlídek.

Původně rozhlasovou hru Komedie Don Jean aneb Strašlivý hodování, inspirovanou nalezenými zlomky staré české donchuanovské hry, přepracoval i pro divadlo. Uvedlo ji v roce 1972 Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Na svém kontě má též řadu překladů z ruštiny a angličtiny.

Spustit audio

Související