Jaroslav Šedivý – rozhlasové vzpomínky historika, myče oken a diplomata

12. listopad 2011

Když v normalizačních letech umýval Jaroslav Šedivý okna v pražských domácnostech, mnozí zákazníci už věděli, že s kýblem a hadrem - glancákem k nim přichází doktor filozofie, renomovaný historik a politolog, který v socialistickém režimu nesmí vykonávat svou práci. Nemohli však tušit, že jejich okna čistí budoucí diplomat, velvyslanec, ministr zahraničí. Vzpomínky muže, který se teprve v prosinci 1989 mohl vrátit ke své profesi a který pak stál u zrodu naší nové zahraniční politiky, uvádí stanice ČRo 3 – Vltava v desetidílném cyklu Osudy.

Jaroslav Šedivý (1929), historik, publicista a diplomat – ale také politický vězeň a po dlouhých sedmnáct let myč oken. Jihočeský rodák vystudoval filosofickou fakultu University Karlovy a do roku 1970 působil v Ústavu pro mezinárodní politiku a ekonomii. V době normalizace byl nejprve uvězněn a pak pracoval po sedmnáct let jako uklízeč.

Od prosince 1989 byl poradcem ministra zahraničních věcí Jiřího Dientsbiera, poté velvyslancem ve Francii a od roku 1995 v Belgii a Lucembursku. V té době byl také zástupcem České republiky při NATO. Byl členem vlády Josefa Tošovského jako její místopředseda a ministr zahraničí a pak do roku 2002 velvyslancem ve Švýcarsku. 28. října 2005 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy a od listopadu téhož roku je také nositelem Řádu Čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání. Publikoval v mnoha odborných časopisech a je autorem několika historických knih: „Metternich kontra Napoleon“, „Děkabristé“, „Tajemství a hříchy rytířů templářského řádu“. První dvě knížky vydal nejprve pod pseudonymem: teprve po roce 1989 se mohly v novém vydání objevit pod jeho jménem. Z období budování naší nové zahraniční politiky je kniha „Černínský palác v roce nula“.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu v rozhlasovém archivu i-radio.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.