Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. Čte Oldřich Kaiser

Před 100 lety byl vydán první sešit románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Jeho přijetí v českém prostoru – stejně jako interpretace titulní postavy – nebylo vždy jednoznačné, přesto jde patrně o nejslavnější českou prózou v zahraničí. Dočkala se i rozhlasového zpracování. Jednu z nejúspěšnějších vltavských četeb na pokračování v podání kongeniálního Oldřicha Kaisera poslouchejte od 23. února po dobu jednoho měsíce on-line.

Účinkuje: Oldřich Kaiser
Harmonikář: Josef Čečil
Zvukový mistr: Roman Špála
Hudební režisér: Igor Tausinger
Dramaturgie: Miloš Doležal
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2013

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další antisvětec a antihrdina. Přijetí Haškova románu v českém prostoru – stejně jako interpretace titulní postavy – nebylo vždy jednoznačné, přesto jde patrně o nejslavnější českou prózou v zahraničí.

„Švejk napravuje svět,“ píše Jindřich Chalupecký, „tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek. Švejk také není než troska starého světa, ubožák, který se sám prohlašuje za blba. A přece právě on a jenom on přináší naději. Je nutno zbavit se všech iluzí, je nutno přijmout dokonalou prohru, aby se svět mohl zachránit.“

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.