Jaroslav Formánek: Město

20. březen 2020

Jak zachytit mžik každodenního městského života před tím, než zmizí z našeho obzoru? Povídku současného českého autora ze sbírky Beze stop v interpretaci Jana Vlasáka poslouchejte on-line měsíc po odvysílání. 

Účinkuje: Jan Vlasák
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2001

Jaroslav Formánek (narozen v roce 1960) patří mezi současné české prozaiky. Během svého života vystřídal bezpočet zaměstnání od kulisáka až po statistu. V roce 1989 emigroval do Francie, jeho reflexe francouzské politiky pravidelně vycházely v týdeníku Respekt. Do českého prostředí přispěl překlady děl Wilfrieda Martense První a druhá Evropa (1995) a Historie extrémní pravice ve Francii Michela Winocka (1998). Momentálně působí jako novinový a rozhlasový publicista.

Jeho první novela Dlouhá kakaová řasa se dočkala vydání v roce 1999. Svoje dřívější literární počiny z osmdesátých a devadesátých let (mezi jinými i povídku Město) vydal Jaroslav Formánek ve spolupráci s nakladatelstvím Torst ve sbírce Beze stop (2001). Od té doby dále publikoval román Francouzský rok a prózu Cesta.

Město

Na první pohled se živoucí město jeví jako ideální materiál pro spisovatele, stačí jen otevřít oči, nasát vzduch, kdekoli na zem položit papír a obtáhnout strukturu dlažby, tak lehké se zdá zachytit alespoň jeden příběh z mnoha, které se odehrávají v půdorysu betonové, cihlové, či dřevěné zástavby.

Z fragmentů zážitků spisovatele, který z jednoho města uniká do druhého, se postupně skládá mozaika metropole, v níž vypravěč jako flanér pozoruje každý detail, dílčí gesto či nepochopitelný pohyb veřejné dopravy. Jakmile se však pokusí vytvořit literární masku města, již se jedná o minulost, která se současnému skoro nepodobá. Jak zachytit mžik každodenního městského života před tím, než zmizí z našeho obzoru?

autoři: Dominik Mačas , Veronika Hanáková
Spustit audio

Související