Zima je dar z nebe. Verše Jaromíra Zeminy inspirované zimou, adventem a vánočním časem

18. prosinec 2023

Knížka zimního času – tak se jmenuje publikace historika umění, básníka a esejisty Jaromíra Zeminy (nar. 1930). Hlavním motivem, důvodem či spíše „aktérem“ této knížky je zima, nazíraná i zakoušená z různých pohledů prostřednictvím postřehů, vzpomínek i vyznání. Literárně-hudební pásmo z veršů a reflexí historika umění a básníka v autorské interpretaci poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil: Miloš Doležal
Hudba: Bohuslav Martinů a Ervín Schulhoff
Režie: Petr Adler
Natočeno: 2014

Knížka zimního času – tak se jmenuje publikace historika umění, básníka a esejisty Jaromíra Zeminy (nar. 1930). Hlavním motivem, důvodem či spíše „aktérem“ této knížky je zima, nazíraná i zakoušená z různých pohledů prostřednictvím postřehů, vzpomínek i vyznání.

To, co tyto texty spojilo, je moje stále rostoucí zamilovanost do zimy, která pro mne má ze všech ročních období nejvíc poezie.
Jaromír Zemina

Jaromír Zemina ve svých zimních básnických rozjímáních často zdůrazňuje prožitek oproštěnosti a čistoty. Vizuálně se to projevuje ve škálách šedi, která se střídá s bělobou; předčasný soumrak s nocí plnou očekávání i s pomalým rytmem svítání.

Zemina svá zimní pozorování zabrušoval nejen v dějích i událostech rodného kraje (Podkrkonoší) či v pražských zákoutích kolem starého židovského hřbitova, ale také před plátny a grafickými listy velkých výtvarných mistrů zimy, od kterých se pozorně učil: Bruegel, Mikuláš Aleš, Kaván, Slavíček, Lada, Trnka, John i Reynek. Na jejich zimní motivy ve svých textech nejednou odkazuje, k nim se věrně vrací.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související