Janáčkovy Výlety pana Broučka ve vídeňské Volksoper

17. únor 2006

Vídeňská Volksoper se rozhodla oživit operu Leoše Janáčka Výlety pana Broučka a od 18. února ji v novém nastudování zařazuje na svůj repertoár. Na zhudebnění dvou nejoblíbenějších "broučkiád" Svatopluka Čecha pracoval Janáček přes deset let. K práci na libretu přitom vyzval hned několik autorů, mezi nimi Františka Gellnera, Jiřího Mahena, Viktora Dyka nebo F. S. Procházku.

Nejprve zamýšlel zahrnout do opery pouze děj jednoho příběhu, Pravého výletu pana Broučka do Měsíce; vlastenecké nálady vzrůstající během první světové války ho však přivedly k rozšíření díla o epizody z doby husitských válek, shrnuté v Novém epochálním výletu pana Broučka, tentokrát do patnáctého století. Dílo dokončené v létě 1918 bylo v Národním divadle v Praze poprvé uvedeno v dubnu 1920. Od publika se tehdy dočkalo jen vlažného přijetí a moc si s ním nevěděla rady ani kritika.

Edith Lienbacherová a Heinz Zednik ve Výletech pana Broučka

"Jak mohla tato skvostná hudba zůstat tak dlouho vskrytu?" ptal se rakouský hudební kritik po prvním uvedení Výletů pana Broučka na německojazyčné scéně. Mnichovská Staatsoper nastudovala Janáčkovo dílo v roce 1959, téměř třicet let po jeho světové premiéře. Janáčkův Brouček byl začátkem sedmdesátých let nastudován i ve vídeňské Volksoper, jež se k němu nyní znovu vrací. Satirickou komedii kolem českého maloměšťáka Matěje Broučka rozehraje režisérka Anja Sündermannová, hudebního vedení se ujala Julia Jonesová. Premiéra se koná 18. února 2006.

Výlety pana Broučka (Ausflüge des Hernn Broucek)
Premiéra 18. 2. 2006, 19.00 hodin
Volksoper, Währingerstraße 78, A-1090 Wien
Info: +43-1-51444-3670, vstupenky +43-1-513 1 513
www.volksoper.at, e-mail: tickets@volksoper.at

autor: (com)
Spustit audio