Jana Kurucová, mezzosopranistka

24. květen 2016

Jsem z malé vesničky na Slovensku a naše rodina byla "chudobná", alespoň co se hudby týče. Přestože všichni zpívali, jen matně tušili, co je to opera.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Přesto se z Jany Kurucové stala klavíristka, varhanice, sbormistryně a hlavně vynikající mezzosopranistka, která úspěšně a velmi mladá působí na předních německých scénách, od sezóny 2009/2010 v Berlíně.

K opeře ji přivedla vypůjčená deska Verdiho La Traviaty s Marií Callas, která pro ni znamenala tak emoční zážitek, že ji přivedla až na světová pódia. Nezabránilo ji ani to, že kvůli hudbě musela vzdát svoji první velkou lásku.

Dnes touží po rolích v operách Richarda Strausse, který je její srdeční záležitostí. Jak zvládá stoupající kariéru s desítiměsíční holčičkou? Jak odpočívá? Proč vybrala na své první CD písně Antonína Dvořáka? jakou má životní filosofii?

O tom a mnohém dalším si s Janou Kurucovou povídala Veronika Paroulková v Telefonotéce ČRo Vltava 24. května 2016.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.